Een van laatste kavels op Oostenburg gaat ook naar VORM

15.02.2022
Image

VORM won de tender voor één van de laatste kavels op Oostenburg, Amsterdam Centrum. De kavel voor 'Houtrak Amsterdam' ligt aan de kop van de Oostenburgervaart, naast het INIT-gebouw. Er komen 32 koopwoningen.

Het wordt een alzijdig houten gebouw, ontworpen door Marcel Lok Architecten, Workshop Architecten en Flux Landscape Architecture. Bij Houtrak kunnen de kopers straks zelf bepalen hoe ze hun woning indelen en afbouwen. Het gebouw komt naast het zelfbouwproject Jengahouse te staan.

De twee panden van Houtrak komen rond een gemeenschappelijk binnenhof. Naast dit binnenhof komt er ook een gedeelde daktuin. Dergelijke voorzieningen, gericht op het stimuleren van ontmoeting, vinden we bij veel woongebouwen op Oostenburg terug. Het is deel van het ontwikkelconcept van Stadgenoot, de eigenaar en gebiedsregisseur van het voormalige industrieterrein van Stork. VORM heeft eerder al een groot aantal tenders op het terrein naar zich toe weten te trekken. Woningcorporatie Stadgenoot bouwt er zelf bijna alle sociale huurwoningen (zo'n 20% van het totaal).

In 2026 moet de nieuwe wijk in Amsterdam Centrum klaar zijn. Er staan dan zo'n 1.800 woningen. De eerste honderden bewoners hebben zich er al gevestigd.