Tweeduizend woningen in Klaprozenbuurt Amsterdam-Noord

23.01.20
Artist impressie van de toekomstige Klaprozenbuurt
Tweeduizend woningen in Klaprozenbuurt Amsterdam-Noord

De Klaprozenbuurt in Amsterdam-Noord moet de komende jaren veranderen van een bedrijventerrein naar een groene buurt met wonen, werken en voorzieningen. Afgelopen week heeft de Amsterdamse gemeenteraad de Investeringsnota Klaprozenbuurt vastgesteld, waarmee de transformatie van start kan gaan.

In de Klaprozenbuurt komen volgens het plan op termijn 2.000 woningen voor starters, stellen, gezinnen en ouderen. Daarvoor gaat het hele bedrijventerrein op de schop. Het merendeel van de bestaande bedrijven kan zich, als zij geen milieuhinder veroorzaken, na de transformatie weer vestigen in het gebied. Op de begane grond van de panden aan de Klaprozenweg komen bedrijven en winkels, zodat het een levendige straat wordt. De Klaprozenbuurt krijgt daarnaast twee nieuwe supermarkten, nieuwe horeca, twee basisscholen en voorzieningen voor zorg en welzijn. Evenwijdig aan de Buiksloterdijk is een park voorzien. Verder onderzoekt de gemeente de komende periode of voor het koelen en verwarmen van gebouwen gebruik kan worden gemaakt van warmte en koude uit het IJ.

Het projectgebied is nu een extensief gebruik bedrijventerrein met een zeer versnipperde eigendomssituatie. De ruim vijftig kavels zijn in eigendom bij circa 35 verschillende erfpachters en eigenaren. Het tempo van de transformatie is afhankelijk van hun medewerking.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS