Tweede Kamer wil einde aan extreme huurstijgingen in de vrije sector

20.11.2019
Image

De Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan de extreme huurstijgingen in de vrije huursector. Minister Stientje van Veldhoven moet op korte termijn samen met verhuurders een plan maken om die jaarlijkse huurverhoging te maximeren.

Het voorstel voor regulering van de jaarlijkse huurverhogingen in de vrije sector komt van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij diende bij de behandeling van de woonbegroting een motie in om te kijken of de huurverhoging in de vrije sector aan banden kan worden gelegd. Die motie werd afgelopen week gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer.
Nijboer wil dat er een wettelijke beperking komt, zoals die er ook voor sociale huurwoningen is. Volgens hem zijn er te veel huurders voor wie het een vraag is of zij in de toekomst de huur van hun woning nog kunnen betalen. Ook branchevereniging IVBN lijkt voorstander van een regeling. De institutionele beleggers hopen zo de ‘noodknop’ te kunnen voorkomen; een maatregel die gemeenten in staat stelt buitensporige huurverhogingen te beteugelen. Een maatregel waarbij de huurinkomsten afhankelijk worden van plaatselijke politieke keuzes is de grote institutionele beleggers een gruwel. Dan zou grote onduidelijkheid ontstaan over toekomstig rendement.

Nijboer denkt aan een jaarlijkse verhoging van 1 procent boven inflatie. De IVBN is voor maximaal 7,5 procent boven inflatie in vijf jaar.