Twee woontorens bij eindstation Noord-Zuidlijn

10.05.2016
Image

Wonam gaat 210 middeldure huurwoningen bouwen bij het metrostation in Amsterdam Noord. Naast de huurwoningen komen er ook horeca- en winkelvoorzieningen, een expositieruimte en werkplekken. Wonam is de winnaar van de door de gemeente Amsterdam uitgeschreven selectieprocedure. Medio 2017 wordt de eerste paal geslagen en in 2019 zal de bouw klaar zijn.

Stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum: ’ Het Centrumgebied Amsterdam Noord (CAN) is in ontwikkeling en transformeert zich tot een nieuw stedelijk centrum. Een deel is al opgeleverd, de overige delen worden in de komende jaren versneld ontwikkeld. Dit geldt ook voor het Stationsgebied zelf.’
Aangezien de kavel direct aan het nieuwe metro- en busstation ligt, was een belangrijk onderdeel van de selectieprocedure het creëren van levendigheid op de begane grond. De begane grond wordt een grote open ruimte voor een combinatie van horeca en retail (circa 650 m2) met daarin de toegang verwerkt naar de werkplekken. Voor de werkers een eet-, drink- en ontmoetingsplek, voor bewoners een gezellige plek, zowel overdag als s ’avonds. Door de mix aan functies is er een hoge mate van sociale controle gedurende de hele dag. Bovenop dit fundament komen twee woontorens.
Het complex staat aan beide zijden van het station. De woontorens bieden volgens Wonam een prachtig uitzicht over landelijk Noord, Amsterdam en het IJ. Wonam gaat twee- en driekamerappartementen bouwen, een deel van de woningen is ook geschikt voor gezinnen.