Overslaan en naar de inhoud gaan

Transformatie Trinity Buildings volgende stap in herontwikkeling Amstel III

Image

De eerste woontoren van Trinity Buildings bij station Holendrecht is opgeleverd. Trinity Buildings is het eerste volledig getransformeerde woningbouwproject in Amstel III. De drie oude kantoorgebouwen zijn omgekat tot woongebouw met 133 woningen, waarvan 4 sociale huurwoningen, 102 middeldure huurwoningen en 27 vrijesectorwoningen. Er is ook een gemeenschappelijke tuin en parkeerkelder voor auto’s en fietsen. De laatste van de drie torens van half juli opgeleverd.

Stadsdeel Zuidoost heeft met de gemeente een voorrangsregeling voor eigen inwoners afgesproken. Ook ontwikkelaar Certitudo Capital werkt daar aan mee; een kwart van de woningen in de Trinity Buildings is gereserveerd voor inwoners uit Zuidoost én mensen met een sleutelberoep in het onderwijs en de zorg. Certitudo meldt dat 31 procent van de nieuwe bewoners een sleutelberoep heeft en 20 procent uit Zuidoost komt.

De bedrijvenzone Amstel III in Zuidoost - het gebied tussen Station Bijlmer ArenA, het spoor, het Amsterdam UMC en de A2 - wordt getransformeerd tot een woonwerkwijk. Bestaande kantoorgebouwen maken plaats voor een groene gemengde stadswijk met 10.000 woningen, waarvan 7.000 in het sociale en middeldure segment en 3.000 in het segment daarboven. Sommige kantoren worden omgebouwd, zoals Trinity Buildings, andere gesloopt.

Deze zomer krijgt het Paasheuvelweggebied bij station Holendrecht een totale make-over, en starten deze zomer nog twee nieuwe woningbouwprojecten: aan de Paasheuvelweg 22 en SPOT Amsterdam. Eind 2024 telt Amstel III zo’n 5.000 nieuwe woningen. De belangstelling van projectontwikkelaars is inmiddels zo groot dat Amsterdam behandeling van een aantal initiatieven heeft doorgeschoven naar volgend jaar.