Studenten gaan in Oudemanhuispoort wonen

22.08.2018
Image

Er komen tachtig tijdelijke studentenkamers in het monumentale universiteitscomplex Oudemanhuispoort. Studentenhuisvester DUWO is deze week met de verbouwing gestart. De gemiddelde huurprijs wordt 340 euro exclusief servicekosten, de goedkoopste kost 200 euro.

De Oudemanhuispoort is een historisch complex in het centrum van Amsterdam. Voorheen bood het onderdak aan de rechtenfaculteit van de UvA en momenteel is het nog deels in gebruik voor onderwijs. Vanaf 2021 wordt het complex verbouwd voor huisvesting van de Faculteit der Geesteswetenschappen, het College van Bestuur en de bestuursstaf van de UvA. Vanwege de woningnood onder studenten besloot de universiteit het overige deel tijdelijk te bestemmen voor studentenhuisvesting.
Het gaat om onzelfstandige kamers. Sanitair en keukens worden gedeeld. De kamers verschillen sterk in oppervlakte en dus ook in huurprijs. De kamers komen tussen eind september en december 2018 beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen de website van DUWO in de gaten houden. Eerder was sprake van 190 kamers, maar naar aanleiding van bezwaren van omwonenden is dit aantal meer dan gehalveerd.

De Oudemanhuispoort werd in 1602 gebouwd als nonnenklooster, maar werd nog in diezelfde eeuw een oude mannen- en vrouwenhuis voor honderd ouderen. Na enkele verbouwingen kreeg de Oudemanhuispoort halverwege de 18e eeuw de bekende winkelkasten in de publieke doorgang, toen nog voor handelaren in onder meer juwelen en edelmetalen. In de 19e eeuw werden de winkelkasten in gebruik genomen door boekhandelaren en ontstond een tot op heden florerende dagelijkse boekenmarkt. In 1880 nam de Universiteit van Amsterdam het pand in gebruik en breidde dit rond 1925 uit met drie collegezalen.