Stadgenoot start met woningontwikkeling op Oostenburg

17.01.2017
Image

De ontwikkeling van Oostenburg tot woonwerkgebied start. De grondeigenaren - Stadgenoot en het Rijk - brengen hun kavels in de verkoop. Na het Rijksvastgoedbedrijf zet dit voorjaar ook woningcorporaties Stadgenoot dit voorjaar kavels (acht) in de etalage. Met een bijzondere voorwaarde: marktpartijen die de corporatie helpen aan nieuwe sociale huurwoningen elders, genieten de voorkeur. Oostenburg en het Marineterrein zijn de laatste grote woningbouwlocaties in het Centrum. In het woonwerkgebied Oostenburg is ruimte voor zo'n 1.500 woningen.

Voor de transformatie van Oostenburg naar een bijzonder woon- en werkgebied gelden vier belangrijke kernwaarden: eiland, contrastrijk, levendig en stoer, zo zegt Peter Kramer, directeur Vastgoed en Ontwikkeling van Stadgenoot. “Wij streven naar een samenhangende identiteit. Oostenburg moet een eiland blijven. Het tweede is contrast: de nieuwbouw zal sterk variëren. Hoog, laag, dik, dun. In ons gebied komen vier torens van maximaal 52 meter hoog. Drie om in te wonen en één hotel. Levendigheid zal moeten worden gevonden in de materialisatie. We willen geen eentonige gevelwanden. En stoer gaat over de gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte.”

Stadgenoot wil zelf naast het sociale woningbouwprogramma ook grotere middensegmentwoningen realiseren. Kramer: “In Amsterdam gaan veel kavels voor het middensegment weg voor de hoogste grondprijs. Dat leidt tot de bouw van heel kleine studio’s. Stadgenoot wil juist op Oostenburg voor de vrije sector bouwen om de doorstroming uit de sociale woningvoorraad te bevorderen.”

Impressie van Urhahn | stedenbouw en strategie

Lees het hele artikel