SP: stel norm voor onderhoud sociale huurwoningen

06.10.2015
Image

De SP wil achterstallig onderhoud aan sociale huurwoningen definitief uit de stad bannen. Daarom dient SP-raadslid Erik Flentge in de gemeenteraad een voorstel in, dat oproept een stedelijke onderhoudsnorm te stellen en die te handhaven. "Als duidelijk is wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud, kunnen stadsdelen nalatige verhuurders aanschrijven. Als de verhuurder dan niet optreedt, kan een dwangsom worden opgelegd", zo zegt het raadslid.
De SP maakt al langer werk van achterstallig onderhoud. Flentge zegt regelmatig schrijnende voorbeelden van grove verwaarlozing te zien. Het gaat dan om slechte ventilatie, wat leidt tot vocht en schimmel, scheuren in gevels of muren of rottende kozijnen". "We horen regelmatig verhalen over kinderen die vaak verkouden zijn. Ik vind dat niet kunnen. Waarom moeten huurders onderhoud aan sociale huurwoningen afdwingen? Zij hebben daar gewoon recht op. Het wordt tijd dat de corporaties, gemeente en stadsdelen optreden."
Flentge heeft afgelopen week een brief aan alle Amsterdamse corporaties geschreven, waarin de corporaties worden opgeroepen definitief een einde te maken aan achterstallig onderhoud. "De Amsterdamse huurders betalen ervoor en verdienen het", aldus het SP-raadslid.