"Sociale huur per m2 duurder dan koop"

21.10.13
Open Huizendag
"Sociale huur per m2 duurder dan koop"

Mensen die nu een sociale huurwoning in de Randstad betrekken, zijn vaak duurder uit dan huizenkopers. In Amsterdam zijn sociale huurwoningen per m2 gemiddeld nog enkele dubbeltjes goedkoper, maar in andere stedelijke regio's euro's per maand duurder. Dat schrijft de Volkskrant op basis van eigen onderzoek. De krant onderzocht de woonlasten in de regio's Amsterdam, Utrecht en Rotterdam-Rijnmond. Eventuele huurtoeslag is daarbij overigens niet meegerekend.

De afgelopen jaren is kopen goedkoper geworden omdat de rente laag is en de prijzen zijn gezakt. De huren van sociale huurwoningen gaan echter in snel tempo omhoog, mede door aanpassingen in het puntenstelsel. Daarbij dwingt de overheid de corporaties min of meer via de verhuurderheffing de huren te maximeren. "Het heersende beeld dat wonen in een sociale huurwoning goedkoop is en kopen duur, klopt niet meer', zegt de Amsterdamse hoogleraar woningmarkt Johan Conijn in de Volkskrant.

In de regio Rotterdam zouden nieuwe huurders zonder huurtoeslag ruim eenderde meer betalen per vierkante meter dan kopers. Alleen in Amsterdam zijn sociale huurappartementen nog wel een fractie goedkoper per vierkante meter, maar pakken eengezinswoningen wel duurder uit.

Huurders van vrije sectorwoningen betalen de hoofdprijs. Zij betalen in alle onderzochte regio's ongeveer twee keer zo veel als kopers van vergelijkbare huizen.

Zie: Koopwoning in oppervlakte goedkoper dan sociale huur (Volkskrant, 19-03-2013)

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS