Sluishuis op IJburg woongebouw van het Jaar 2022

13.10.2022
Image

Het Sluishuis aan de rand van IJburg is door Architectenweb is uitgeroepen tot Woongebouw van het Jaar. De jury vindt het een slimme keuze om het kenmerkende Amsterdamse bouwblok als uitgangspunt te nemen en dit te vervormen naar de plek. “Het woonblok voegt daadwerkelijk iets toe aan het repertoire van de Nederlandse woningbouw.” 

Sluishuis aan de Haringbuiskade biedt bovendien een brede mix aan koop- en huurwoningen voor diverse doelgroepen. Het ontwerp van het complex is afkomstig van het Deense architectenbureau BIG en Barcode Architecten. Het is grotendeels in bezit van het Bouwfonds Dutch Residential Fund. 

De inzendingen voor de prijs Woongebouw van het Jaar 2022 zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, vakmanschap en mate van innovatie. Naast Sluishuis waren nog drie Amsterdamse projecten voor de prijs genomineerd: De Bocht in het Cruquiusgebied (LEVS architecten), Eenhoornblokken 3 & 4  in de Watergraafsmeer (Korth Tielens Architecten) en Valley aan de Zuidas. (MVRDV). De jury merkte bij de prijsuitreiking op dat er veel kwaliteit is gerealiseerd. Ze noemde de Eenhoornblokken voorbeeld stellend voor de sociale huursector, maar tegelijkertijd is de duurzaamheid daarvan nog te mager.