Sluisbuurt Zeeburgereiland krijgt woontorens tot 143 meter

09.11.2016
Image
In het Stedenbouwkundig Plan voor de Sluisbuurt op Zeeburgereiland staan woontorens tot 143 meter opgenomen. De dichte en hoge bebouwing moet helpen de enorme woningbehoefte in de stad te accomoderen. Al jaren neemt de bevolking met meer dan 10.000 inwoners per jaar toe. De hoogbouw maakt het mogelijk om in de Sluisbuurt 5.500 woningen te realiseren.
 
Wethouder Grondzaken Eric van der Burg: “Amsterdam groeit binnen de bestaande stadsgrenzen. We hebben afgesproken om gebieden zoals landelijk Noord ook echt landelijk te houden en daar niet te bouwen. Dit betekent dat we op andere plekken gaan verdichten en de hoogte in gaan. Naast stedelijk wordt de Sluisbuurt ook een prachtige locatie met veel water waar fietsers en voetgangers centraal staan.”
Het stedenbouwkundig plan voor de Sluisbuurt biedt ruimte aan 28 gebouwen met een hoogte die varieert tot 143 meter. Elf gebouwen hebben een hoogte van 30-40 meter, elf torens worden 40 tot 80 meter en zes torens bereiken een hoogte tussen de 80 en 143 meter. De hoogste torens zijn vergelijkbaar met een slankere versie van de Rembrandttoren. Er is goed nagedacht over de plek van de torens. De hoogste torens staan in het noorden van het gebied en worden uit elkaar geplaatst zodat de skyline transparant en indrukwekkend is. Vanuit de historische binnenstad zullen de torens niet of nauwelijks te zien zijn.

'Bewegende stad'

Net als het Centrumeiland wordt De Sluisbuurt volgens de gemeente ontworpen op basis van de principes van de 'bewegende stad'. Dat betekent dat fietsen, lopen, sporten en bewegen centraal staan bij de inrichting van de openbare ruimte. Wethouder Van der Burg: Met brede stoepen en schoolpleinen nodigen we kinderen uit om buiten te spelen." Maar ook in de wooncomplexen moet dit aandachtspunt terugkomen. Van der Burg: "Denk hierbij aan sporten op het dak of de plaats waar een trap of lift wordt geplaatst. Hoe vaak komt het niet voor dat de lift je tegemoet straalt maar de trap nergens te vinden is?”
Buurt-, sport-, groen- en wijkvoorzieningen worden verspreid door de buurt aangelegd en nodigen uit tot bewegen met (on-)verharde paden voor fietsen, wandelen en hardlopen. Een nieuwe fietsbrug zorgt ervoor dat de buurt vanaf het Oostelijk Havengebied goed bereikbaar is.

Woningen en voorzieningen

De Sluisbuurt omvat ongeveer 30 procent sociale huurwoningen en er komen in het vrije sectorprogramma ook middeldure huurwoningen. Naast woningen wordt ruimte gemaakt voor maximaal 100.000 m2 bruto vloeroppervlakte voor buurtvoorzieningen, winkels, werkruimten en commerciële functies. Daar vallen ook voorzieningen zoals scholen onder.
Het stedenbouwkundig plan ligt van 10 november tot 22 december ter visie. De meest actuele informatie staat HIER