Overslaan en naar de inhoud gaan

Rochdale wil vleugels uitslaan naar Haarlemmermeer en Ouder-Amstel

Image

Rochdale wil haar werkgebied uitbreiden naar de gemeenten Haarlemmermeer en Ouder-Amstel. De vijf gemeenten waar de corporatie nu al actief is, bieden volgens de woningstichting onvoldoende locaties om de groeiende vraag naar betaalbare woningen bij te houden.

Rochdale is van oudsher actief in Amsterdam, Zaanstad, Purmerend en de gemeenten Diemen en Landsmeer. Daar is, zo verklaart een woordvoerder, weinig plek. Bovendien vraagt binnenstedelijk bouwen veel tijd. “Rochdale beschikt in die gemeenten niet over voldoende posities om onze ambitie, de bouw van zoveel mogelijk betaalbare woningen, waar te maken. We bouwen en verdichten in die gemeenten zoveel als mogelijk, maar we zouden nog veel meer kunnen doen. Daarom kijken we naar andere gemeenten.”

Gebrek aan bouwlocaties hangt samen met het verleden. Rochdale heeft een moeilijke tijd achter de rug. Tijdens de economische crisis heeft de corporatie noodgedwongen allerlei grondposities afgestoten. Met Haarlemmermeer en Ouder-Amstel zijn inmiddels de eerste gesprekken gevoerd over het verkrijgen van nieuwe bouwlocaties.

Uitbreiding van het werkgebied is onderdeel van de bijgestelde koers voor de periode 2021-2026. In Op Koers ligt de eerste prioriteit bij het verminderen van het tekort aan betaalbare woningen. Verder streeft Rochdale naar sterke, veilige buurten waar ook in de toekomst de huurders goed kunnen wonen.