Overslaan en naar de inhoud gaan

Rochdale bouwt 200 sociale huurwoningen in Amstelkwartier

Image

Woningcorporatie Rochdale gaat ruim tweehonderd sociale huurwoningen bouwen in het Amstelkwartier (2e fase), Amsterdam Oost. Naast de 200 sociale huurwoningen komen er in het project een opvangplek voor uithuisgeplaatste jongeren, vijftien studio’s voor tienermoeders en vier woningen voor vrijwilligers die deze moeders ondersteunen. De woningen komen zuidelijk van het nieuwe Bella Vistapark, in de driehoek Rademakerstraat, Amstelstroomlaan en de Duivendrechtse vaart (kavel 4B). Wethouder Jakob Wedemeijer kwam langs voor de ondertekening van de zogenaamde 'bouwenvelop-overeenkomst'. Daarin worden afspraken en voorwaarden van de ontwikkeling vastgelegd.
Hij weer daarbij nog op de enorme druk op de sociale huurmarkt, met name ook vanuit bijzondere doelgroepen: "We zouden daar dit jaar alle 7.000 vrijkomende sociale huurwoningen mee kunnen vullen." Het gemeentelijk beleid is maximaal 30 procent beschikbaar te stellen voor de huisvesting van 'kwetsbare doelgroepen' (urgenten).

Er staan tot dusver relatief weinig corporatiewoningen in de nieuwe wijk. Rochdale leverde in 2013 78 sociale huurwoningen op - ook de eerste woningen in het Amstelkwartier - en later nog 29. Er zijn (nog) geen andere woningcorporaties actief in de wijk. De tweede en derde fase van Amstelkwartier wordt ontwikkeld via de 40-40-20 verdeling met 40 procent sociale huur. Bestuurder Birgitte de Maar van Rochdale: "Dat we op deze geweldige plek zo'n fantastisch sociaal woonprogramma gaan neerzetten, dat is iets waar we heel trots op zijn."

De tweede fase van Amstelkwartier met zo'n 800 woningen is op één kavel na volledig uitgegeven. Fase 1 is bijna opgeleverd. In totaal komen er ongeveer 3.300 woningen. Het project van Rochdale is van Kenk architecten en Zecc architecten.