Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter hanteert al toekomstige strengere loodnorm in zaak tegen Ymere

Image

Niet bij de huidige wettelijke norm van maximaal 10 microgram lood per liter maar al bij 5 mg is sprake van een bouwkundig gebrek dat de verhuurder moet verhelpen. Zo oordeelde de Amsterdamse kantonrechter in een opmerkelijke uitspraak ten nadele van Ymere. De woningcorporatie werd veroordeeld tot het betalen van de proceskosten en een huurkorting van 40 procent vanaf het moment van melding totdat het gebrek is verholpen.

In recente uitspraken hanteerde de Huurcommissie nog een ondergrens van 10 mg lood per liter drinkwater, de huidige drinkwaternorm. Huurders waarbij die norm werd overschreden kregen een huurkorting van 60 procent toegewezen. Minister Ollongren heeft eerder aangekondigd die norm te gaan verlagen naar 5 mg naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad. Eind 2022 gaat die nieuwe richtlijn in.
De kantonrechter heeft besloten op deze nieuwe norm vooruit te lopen omdat er naar de huidige inzichten risico is op gezondheidsschade. In de betreffende zaak werd bij de huurder in Amsterdam Zuid 6,89 mg gemeten. De rechter matigt de huurkorting tot 40 en niet tot 60 procent omdat de nieuwe norm nog niet in de wet is opgenomen.
Er is al lang gesteggel over de meetmethode, maar na de recente uitspraak zullen veel meer verhuurders aan de bak moeten. Het is nog niet bekend of Ymere in hoger beroep gaat. Men bestudeert het vonnis en treedt in overleg met !Woon, aldus de woordvoerder. Stichting !Woon staat vele huurders bij in geschillen rond loden waterleidingen.
Het aantal huurders dat recht heeft op huurkorting kan door de uitspraak fors oplopen. In de tuindorpen in Noord werden in maar liefst 2.700 woningen van Ymere loden leidingen aangetroffen. Pas bij zo'n zevenhonderd adressen zijn de leidingen vervangen. De woningcorporatie verwachtte dat de loodvervangingsoperatie meer dan 20 miljoen euro gaat kosten. Maar dat was voor de uitspraak van de kantonrechter.