Overslaan en naar de inhoud gaan

Raad van State zet streep door woningbouwplannen Hamerkwartier

Image

Amsterdam heeft geen goed zicht op de risico’s van woningbouw rond de chemische fabriek van Ketjen (dochteronderneming van Albemarle) in Noord, concludeert de Raad van State. Die vernietigt daarom het bestemmingsplan voor een klein deel van de geplande woonwijk Hamerkwartier. Maar door dit oordeel komen ook andere bouwplannen voor het Hamerkwartier op losse schroeven te staan. Hamerkwartier is een van de grote woningbouwlocaties van Amsterdam. De hoofdstad wil hier een woon- en werkgebied creëren met zo'n 6.500 woningen.

De uitspraak van de Raad van State heeft betrekking op het bestemmingsplan ‘Exclusiva Hamerkwartier’. Een plan met 350 woningen, een basisschool met kinderdagverblijf, bedrijven en maatschappelijke voorzieningen op het voormalige terrein van het bedrijf Exclusiva. Tegen het bestemmingsplan is het chemiebedrijf Albemarle dat aan de oostzijde naast het Hamerkwartier ligt, in beroep gekomen.

De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat de gemeenteraad heeft ingestemd met het bestemmingsplan terwijl er op dat moment geen goed zicht was op de veiligheidsrisico’s. Die zien vooral op het risico dat bij een calamiteit bij het chemiebedrijf de giftige stof nikkelhydroxycarbonaat (NHC) vrijkomt waarbij dodelijke slachtoffers kunnen vallen. Er was op het moment dat de gemeenteraad instemde niet alleen te weinig informatie beschikbaar over de risico’s, maar de informatie die er was, was bovendien onvolledig of onjuist.

Image
Fabriek van dochteronderneming Ketjen van Albemarle in Amsterdam Noord

Ketjen betoogde dat niet wordt voldaan aan de richtafstanden van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De gemeenteraad zou ook zijn uitgegaan van een onjuiste milieucategorie voor het bedrijf. Volgens die richtafstanden moet voor een bedrijf met milieucategorie 5.2 een afstand tot woningen van 700 meter in acht worden genomen. Wonen naast een chemiefabriek is dan heel goed mogelijk, aldus het chemiebedrijf. Ketjen gaat graag met de gemeente, en in het bijzonder wethouder Van Dantzig, in gesprek om samen te komen tot een goede oplossing. “Het bouwen van woningen is urgent en noodzakelijk. Wij begrijpen dat de gemeente zich daarvoor verantwoordelijk voelt, maar wel binnen de veiligheidsrichtlijnen. Daarnaast moet er ruimte blijven om te ondernemen.“ zegt Arno Quist, Managing Director Ketjen Netherlands. Het bedrijf wil ook voorkomen dat toekomstige bewoners gaan klagen over milieuhinder.

Draka-terrein

Er loopt nog een andere procedure van Albemarle tegen de gemeentelijke bouwplannen voor het Hamerkwartier. De Raad van State doet volgend kwartaal uitspraak over het bestemmingsplan voor het terrein van de vroegere kabelfabriek Draka. Daarvoor ligt een bouwplan van ongeveer 1.700 woningen. Omdat de kritiek van de Raad vooral betrekking heeft op de gemeentelijke inschatting van de veiligheidsrisico’s, lijkt ook dit bestemmingsplan kwetsbaar.