Overslaan en naar de inhoud gaan

Quotum shortstay blijft op 10 procent in centrum

Image

Wethouder Freek Ossel komt niet tegemoet aan de wens van Stadsdeel Centrum om quotumregeling voor shortstay te verlagen naar 10 naar 5 procent van het aantal geliberaliseerde woningen. Ossel: "Uitgangspunspunt is een stadsbreed, uniform beleid. Dan zou er in de gehele stad minder ruimte voor shortstay zijn." In het Burgwallengebied blijft shortstay-verhuur verboden met uitzondering van de Kalverstraat en de Nieuwendijk. Dit schrijft Ossel in een brief bij de 'uitvoeringsnotitie' shortstay-beleid die woensdag 5 december in de commissievergadering wordt behandeld.

De gemeenteraad heeft op 12 juli 2012 het vernieuwde shortstay beleid vastgesteld. Vervolgens bepaalde het college eind oktober in welke buurtcombinaties de stadsdelen een quotum kunnen instellen voor shortstay. Dat zijn de rode gebieden op de kaart; dit quotum moet minimaal 10 procent van de geliberaliseerde woningvoorraad in de betreffende buurt omvatten. Voor de groene gebieden geldt geen maximum.

Stadsdeel Zuid wilde afzien van quota; stadsdeel Centrum wilde de mogelijkheid naar 5 procent terug te gaan, maar die voorstellen neemt Ossel niet over. In het oude centrumgebied binnen de Burgwallen (zwart op de kaart) blijft shortstayverhuur verboden, maar de wethouder ondersteunt wel de motie van Van der Ree, Capel en Van Drooge om shortstay-verhuur boven de winkelstraten Kalverstraat en Nieuwendijk toe te staan. Dit om de leegstand van woningen boven winkels tegen te gaan. Zijn voorstel is om in deze twee straten een quotum van 20 woningen in te stellen. Het nieuwe quotum voor Centrum en Zuid is al ingegaan per 1 november.

 

Beleid

Het gemeentelijk shortstay beleid is te vinden in de beleidsnotitie shortstay. De onderstaande elf punten zijn een samenvatting van dit beleid.

1. De basis van het vergunningstelsel voor shortstay is tijdelijke woningonttrekking op basis van artikel 30 van de Huisvestingswet;

2. Voor nieuwbouwwoningen (opgeleverd vanaf 1 januari 2008) geldt het vergunningstelsel voor shortstay niet. Wel moet het gebruik van de woning passen binnen het kader van het bestemmingsplan;

3. De eigenaar vraagt een shortstay vergunning aan. Deze geldt voor tien jaar;

4. Alleen in woningen met een huurprijs in de geliberaliseerde voorraad is shortstay mogelijk;

5. Shortstay is in de onder 4 genoemde woningen overal toegestaan, tenzij het stadsdeel op grond van overwegingen van leefbaarheid van oordeel is dat shortstay in bepaalde wijken moet worden beperkt of uitgesloten;

6. Shortstay is mogelijk vanaf zeven nachten tot zes maanden (daarboven is sprake van gewoon wonen);

7. In afwijking in het gestelde onder 6 is shortstay bij wijze van experiment mogelijk vanaf vijf nachten. Het experiment van vijf nachten geldt vanaf 1 november 2012 voor één jaar met een mogelijke verlenging tot twee jaar.

8. Shortstay in één appartement is toegestaan voor één huishouden of voor maximaal vier personen indien deze personen deel uitmaken van meerdere huishoudens;

9. De vergunning kan worden ingetrokken als deze overlast of onveilige situaties tot gevolg heeft;

10. Voor overnachtingen in shortstay appartementen moet toeristenbelasting worden betaald;

11. De handhaving wordt in samenwerking met de stadsdelen gericht en projectmatig uitgevoerd, waarbij twee projecten per jaar worden uitgevoerd.

 

 

Zie ook:

Bestuurlijke boete voor illegale shortstay (NUL20, 01-07-2012)

Amsterdams shortstay beleid gaat op zijn kop (NUL20, 22-12-2011)

 

 

 

Trefwoorden