Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek ‘Wonen in de Metropoolregio Amsterdam’ (WiMRA) weer van start

Image

Zo’n 200.000 huishoudens in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) ontvangen de komende weken een lijst met vragen over hun woonwensen, woonsituatie en woonomgeving. Het is de vierde editie van het grote regionale woononderzoek ‘Wonen in de Metropoolregio Amsterdam’ (WiMRA). Eind 2023 worden de eerste uitkomsten verwacht.

Het regionaal woononderzoek is een initiatief van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en de woningcorporaties in deze regio. Uniek aan dit onderzoek is de omvang: 29 gemeenten doen mee. Zo ontstaat een beeld van de bewoners over hun woonsituatie, woonlasten, tevredenheid over hun buurt, woonwensen en verhuiswensen- en bewegingen in de metropoolregio en de gemeenten die daar deel van uitmaken. Woningcorporaties gebruiken de uitkomsten om meer zicht te krijgen op de beleving die hun huurders hebben van hun woning en hun buurt. Het onderzoek biedt ook een basis voor de MRA-gemeenten en woningcorporaties om hun beleid de komende jaren vorm te geven.

De vorm van het onderzoek is een enquête. Door middel van een steekproef zijn de huishoudens in het onderzoeksgebied willekeurig geselecteerd. De komende weken ontvangen 200.000 huishoudens in de MRA een brief van hun gemeente met de vragenlijst. Deze vragenlijst kan ook via internet worden beantwoord. De onderzoeksafdeling van de gemeente Amsterdam (Onderzoek, Informatie en Statistiek) voert het onderzoek voor de MRA uit.