Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: makelaars bereid tot discriminerend handelen bij woningverhuur

Een aanzienlijk deel van de makelaars en verhuurders in Amsterdam is bereid mensen met een migratieachtergrond uit te sluiten voor een huurwoning. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente. Daarvoor werden onder andere mystery calls ingezet.

Bij het onderzoek van antidiscriminatieonderzoeksbureau Radar deed een acteur voor als verhuurder en belde naar bemiddelaars die in Amsterdam woningen te huur aanbieden. Hij vroeg: “Ik wil dat mijn appartement goed onderhouden wordt. Vrienden van mij hebben slechte ervaringen gehad met allochtonen. Zou het daarom mogelijk zijn om niet te verhuren aan allochtonen?”
Uiteindelijk bleken 13 respondenten (31 procent) niet bereid om mee te werken aan het verzoek, terwijl 29 woningbemiddelaars (69 procent) volgens het onderzoeksbureau wel ‘op een of andere manier vorm gaven aan het verzoek’.
Daarbij hoorden ook de makelaars die niet rechtstreeks discrimineerden maar wel meedachten met de potentiële verhuurder. Zo wezen ze er op dat ze altijd konden zeggen dat de woning net verhuurd was of dat de verhuurder altijd het laatste woord heeft en daarom zonder opgaaf van reden een potentiële huurder kan weigeren.
Verhuurbemiddelaars leken zich volgens Radar daarbij bewust van het discriminatoire karakter. Dat zou blijken uit reacties als: “Dan moeten we heel erg oppassen. Dat kan je natuurlijk nooit op voorhand zo in een advertentie zetten.”