NVM: huizenprijzen Amsterdam vertonen laatste kwartaal weer een stijging

09.01.20
NVM: huizenprijzen Amsterdam vertonen laatste kwartaal weer een stijging

De krapte op de koopwoningmarkt neemt verder toe. Dat concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars donderdag bij de presentatie van de transactiecijfers over het laatste kwartaal van 2019. Er staan steeds minder woningen te koop en er worden minder woningen te koop gezet. Met als gevolg dat ook in 2020 woningen nog verder in prijs zullen stijgen “Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood", aldus NVM-voorzitter Onno Hoes. Na twee kwartalen van daling, is in Amsterdam weer sprake van een stijgende woningprijs.

Over heel vorig jaar zijn er landelijk door NVM-makelaars 149.000 woningen verkocht. Dat is vergelijkbaar met de verkopen een jaar eerder, maar voor 2020 voorziet de NVM aanmerkelijk minder verkopen. Volgens de makelaarsorganisatie worden steeds minder bestaande woningen te koop gezet. Ook stokt de doorstroming vanwege onvoldoende toevoeging van nieuwbouw. Er gaan minder nieuwe bouwplannen in verkoop. Tegelijkertijd neemt het te koop staande nieuwbouwaanbod toe. "Nieuwbouw is in een jaar tijd 10 procent duurder geworden. Hij lijkt erop dat deze woningen te duur zijn geworden", aldus de NVM.

Amsterdam wijkt af van de landelijke trend. In Amsterdam zijn in het afgelopen kwartaal 2.350 woningen verkocht. Ruim 14 procent meer dan een kwartaal eerder. De transactieprijzen gaan weer omhoog. Een appartement kostte afgelopen kwartaal gemiddeld 450.000 euro; 7,4 procent meer dan de gemiddelde kostprijs in de drie maanden daarvoor. Ook stijgt bij appartementen de transactieprijs per vierkante meter: van 5.495 in het derde kwartaal van 2019 naar 5.582 het laatste kwartaal. Een tussenwoning kost in Amsterdam gemiddeld 529.000; bijna 5 procent meer dan een kwartaal eerder. De gemiddelde verkooptijd voor rijtjeswoningen en appartementen daalt ligt; een woning is binnen een maand verkocht.

De stijging komt voor makelaar Kees Kemp, één van de partners van Broersma Makelaardij, niet als een verrassing. “Een veranderende bevolkingssamenstelling, de groei van het aantal inwoners en een lage rentestand zorgen voor een hoge woningvraag, maar het aanbod is schaars. De komende tijd zal de schaarste nog verder toenemen. Dat vertaalt zich in stijgende prijzen”, zo liet hij eerder weten in Vastgoedjournaal.

Ook elders in de regio liggen de huizenprijzen in het laatste kwartaal hoger dan in het derde kwartaal van 2019. Zaanstreek: plus 2,5 procent, Haarlemmermeer plus 4,2 procent en Zuid-Kennemerland (inclusief Haarlem) plus 2,3 procent. Almere laat een daling zien: min 3,1 procent. Het beeld wordt vertekend door een stijging het laatste kwartaal van de verkoop van relatief kleine woningen. De transactieprijs per vierkante meter is het afgelopen kwartaal licht gestegen van 2.458 naar 2.486 euro.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS