NHG maakt het eenvoudiger om ex-partner uit te kopen

24.02.20
NHG maakt het eenvoudiger om ex-partner uit te kopen

De stijgende huizenprijzen leveren extra problemen op voor stellen die uit elkaar gaan. De overwaarde maakt het vaak te duur om een ex-partner uit te kopen. Voor kopers met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is uitkoop iets eenvoudiger geworden. De NHG staat vanaf dit jaar onder voorwaarden toe dat de partij die in het huis blijft wonen de uitkoop financiert door de hypotheek te verhogen met een aanvullende lening. Dan moet wel de hypotheekverstrekker onderbouwen dat de klant de totale lasten kan dragen.

Deze nieuwe 'vangnetregeling' volgt op een eerdere pilot, waarbij in het geval van scheiding niet alleen naar de reguliere acceptatienormen wordt gekeken maar ook wat de overblijvende partij in werkelijkheid kan betalen. Bij deze 'beheertoets' kijkt de NHG niet naar wat er volgens de normen geleend kan worden, maar wat er per maand aan hypotheeklast betaald moet worden. Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen dat de klant deze lasten kan dragen, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening bij de hypotheek wordt opgeteld. Eerder zochten ex-partners in zulke gevallen regelmatig hun toevlucht in een persoonlijke lening en dat leidt tot veel hogere lasten.
Deze aanpassing zorgt ervoor dat vaker een van beide partners - en de eventuele kinderen - in de woning kan blijven. Dankzij de pilot heeft NHG al ongeveer 1000 mensen in scheiding kunnen helpen om de woning te behouden. “Het uitgangspunt blijft natuurlijk dat de consument de bijbehorende lasten kan dragen”, aldus bestuurder Carla Muters.

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS