Overslaan en naar de inhoud gaan

Lelystad geeft CPO-initiatieven de ruimte: plannen voor 300 woningen

Image

Elf bewonerscollectieven willen gezamenlijk zo'n 300 woningen gaan realiseren in Lelystad. Het college staat positief ten opzichte van de initiatieven en wil met de collectieven een overeenkomst afsluiten. Dat meldt Omroep Flevoland

Het gaat om collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO), waarin bewoners gezamenlijk een woningbouwproject  realiseren. Enkele van deze CPO-initiatieven zijn al opgenomen in de gemeentelijke bouwplannen voor de komende jaren. Voor de locatie Waterkop in de woonwijk Warande hebben meerdere collectieven bij elkaar 232 huizen gepland. Daarnaast noemt Omroep Flevoland nog enkele kleinere initiatieven zoals Wold Dubbel-Op met acht huizen nabij het Woldpark en het project Op den Akker nabij het Zuigerplasbos met 25 woningen. En aan't Kofschip moet een zogeheten Knarrenhof komen, naast geplande bouw van Centrada. Die woningcorporatie is ook betrokken bij het project bij het Zuigerplasbos.

Lelystad heeft weer ambitieuze groeidoelstellingen geformuleerd, zo bleek uit het recente NUL-interview met wethouder Dennis Grimbergen: “Wij verwachten dat de groei doorzet. Tot 2040 willen we grofweg 20.000 woningen bouwen, dat is een enorme opgave." Het raadsakkoord zet in op een jaarproductie van 1.400 woningen per jaar. Ter vergelijking: in 2023 nam de woningvoorraad toe met 589 woningen, waarvan 525 door nieuwbouw, aldus CBS.