Overslaan en naar de inhoud gaan

Particulier opdrachtgeverschap

 • Elf bewonerscollectieven willen gezamenlijk zo'n 300 woningen gaan realiseren in Lelystad. Het college staat positief ten opzichte van de initiatieven en wil met de collectieven een overeenkomst afsluiten. Dat meldt Omroep Flevoland. 
  Nieuwsartikel

 • Het project leek te stranden, maar wooncoöperatie De Nieuwe Meent kan toch gaan bouwen aan het Archimedesplantsoen in Amsterdam Oost. De financiering is rond en daarmee is de grootste horde genomen. Op 14 september tekende de wooncoöperatie een hypotheekovereenkomst met Rabobank. Gelijktijdig werd met de gemeente Amsterdam de erfpachtovereenkomst getekend en een lening uit het duurzaamheids- en stimuleringsfonds afgesloten. In combinatie met door uitgegeven obligaties is de financiering nu rond.
  Nieuwsartikel

 • I n Memoriam bij het overlijden van Adri Duivesteijn (1950-2023). Over de sociaaldemocraat van de oude stempel. Een dwars en eigengereid bestuurder, die meent dat de burger de macht verdient. Ook in Almere. In Almere wil hij laten zien dat woningbouw anders kan. Tijdens zijn wethouderschap van 2006 tot 2013 verkoopt de stad 1.400 individuele kavels. Vanuit zijn werkkamer op het stadhuis wijst hij graag de plekken aan waar individuele woningeigenaren hun dromen hebben waargemaakt. 
  Nieuwsartikel

 • Eén op de vijf woningen in Zürich is bezit van een wooncoöperatie. Samen met de bijna tienduizend gemeentelijke woningen bieden ze lagere en middeninkomensgroepen langdurig betaalbare huren. Voorlopig hoogtepunt is de ontwikkeling van het Hunziker Areal; niet een kavel maar een hele wijk voor wooncollectieven. Wat kunnen we leren van de Zwitsers?
  Achtergrondartikel

 • Het Platform Wooncoöperaties Regio Amsterdam verwelkomt de nieuwe Stimuleringslening wooncoöperaties, maar vindt de voorwaarden van het leenfonds te beperkend. Men ziet knelpunten in het maximum leenbedrag per woning en het feit dat de dure huurwoningen in een complex worden uitgesloten van deze extra financiering. Daarnaast is de looptijd van 15 jaar erg kort.
  Nieuwsartikel

 • Het college van Amsterdam heeft het plan voor leenfonds voor wooncoöperaties concreet gemaakt. Er komt een fonds van 20 miljoen euro. De gemeente promoot nieuwbouw door wooncoöperaties om meer betaalbare woonruimte te creëren. Inmiddels zijn de eerste kavels voor coöperaties uitgegeven, maar het blijkt uitermate lastig om voor deze woonvorm voldoende financiering aan te trekken. Nederlandse banken staan onwennig tegen deze collectieve woonvorm en willen hoogstens een deel van de nieuwbouwkosten… meer
  Nieuwsartikel

 • Amsterdam wil serieus werk gaan maken van de 'wooncoöperatie'. In het gepresenteerde ambitieuze actieplan wordt ingezet op het starten van 15 tot 20 projecten binnen twee jaar. Op de langere termijn hoopt men via dergelijke collectieve woonvormen in 2025 zo'n 7.000 woningen in ontwikkeling of gerealiseerd te hebben. Dat moet zowel via nieuwbouw als in de bestaande bouw plaatsvinden. In de bestaande bouw wil de gemeente daarvoor afspraken maken met de corporatiesector.
  Nieuwsartikel

 • Kopers in de wijk Polderzoom in Aalsmeer kunnen binnenkort een design-rijwoning verwerven. Vandaag zijn de 24 kavels van WeBuildhomes in het woonproject Garden Village in verkoop gegaan. De bewoners bepalen zelf hoe hun huis eruit gaat zien. Zij kunnen daarvoor kiezen uit een breed scala aan betaalbare designhuizen, ontworpen door bekende Nederlandse architecten.
  Nieuwsartikel

 • Woningcorporatie Ymere heeft het plan en bod van wooncoöperatie Copekcabana definitief afgewezen. De initiatiefnemers wilden twee huizenblokken in de Van der Pek-buurt in Amsterdam-Noord overnemen, zelf renoveren en beheren als sociale huurwoningen. Ymere vindt het overnamebod te laag. Copekcabana rekende met een korting van circa 35 procent op de marktwaarde om de aankoop en renovatie te kunnen financieren.   Wooncoöperaties komen in Amsterdam nauwelijks van de grond. Het grote… meer
  Nieuwsartikel

 • Tien gebouwen zijn genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2017. Onder de genomineerden voor de Gouden A.A.P. bevinden zich vier woongebouwen: De Smaragd, Patch22, Amstelloft en BlackJack.
  Nieuwsartikel

 • In de maand maart kunnen bouwgroepen zich inschrijven voor de eerste twee kavels op het Centrumeiland van IJburg. Voor de eerste individuele zelfbouwkavels en kavels voor de formule 'samen in het klein' is de inschrijving al geopend. Het gaat in alle gevallen om woningen van Blok 11, vrij dicht bij de huidige entree tot het Centrumeiland. 
  Nieuwsartikel

 • In Aflevering 2 van Bouw, Woon, Leef over Buiksloterham komen een aantal zelfbouwers aan het woord. Bart bouwde zijn huis helemaal zelf. Zijn achterburen, vader en zoon Kalaidjan, bouwden het met z'n tweeën. Je kunt een kavel kopen en je huis laten bouwen, maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen.
  Video

 • De herontwikkeling van het Draka-terrein in Amsterdam-Noord moet van onderop gestalte krijgen. Zo meent de Participatiemaatschappij Amsterdam (PAM bv). Er is volgens initiatiefnemer Maarten de Boer op het bedrijfsterrein pal aan het IJ ruimte voor zo’n duizend door een veelheid aan collectieven te ontwikkelen woningen. De oude bedrijfsbebouwing kan daarbij deels bewaard blijven.
  Nieuwsartikel

 • Mede-opdrachtgeverschap leidt tot een mooiere stad, meer diversiteit en meer betrokken bewoners, zo menen althans vier architecten die zelf op die wijze projecten ontwikkelen. Ze pleiten voor meer bouwgrond voor kleinschalige initiatieven.
  Achtergrondartikel

 • PakhuisNUL20 - de talkshow over Amsterdamse woonkwesties - zet de luiken open. Door interviews en debat; door ruim baan te geven aan initiatieven van ondernemende Amsterdammers en Amsterdamse organisaties. Maandag 21 september 20:00 - 21:30 uur. Toegang gratis, inschrijven verplicht. Onderwerpen: Centrumeiland IJburg - wat voor stad komt hier?; Amsterdam: pretstad of woonstad?; De Wooncoöperatie. Editie 13.
  Video

 • De gemeente Amsterdam heeft ‘Bouwgroep Zeeburgereiland’ uitgekozen om een plan van aanpak te maken voor de zelfbouw van blok 6 op het Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost.
  Nieuwsartikel

 • Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) heeft op vrijdag 29 augustus het nieuwe zelfbouwaanbod in Amsterdam gepresenteerd. Het nieuwe aanbod bestaat uit kavels voor zo'n 614 woningen. Daarvan zijn er 249 individuele kavels. Verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens: “Het is mooi om te zien hoe zelfbouw steeds meer een aanjaagfunctie krijgt. Dat zie je bijvoorbeeld bij de Buiksloterham in Amsterdam Noord en op het Zeeburgereiland. Eerst komen de zelfbouwers en dan volgt de rest.”
  Nieuwsartikel

 • De portiekflat zou aanvankelijk worden gesloopt. De Alliantie besloot de veertig appartementen echter te verkopen als kluswoningen, om op deze manier een andere groep bewoners naar de vernieuwingswijk te trekken. Inmiddels is ook op de laatste twee appartementen een optie genomen.
  Achtergrondartikel

 • Amsterdam onderzoekt of een investeringsunie de financiering van zelfbouwprojecten makkelijker kan maken. Met krediet uit een dergelijk vehikel kunnen woningen worden gefinancierd als bij start bouw nog geen koper is gevonden. De realisatie van zelfbouwprojecten moet daardoor eenvoudiger worden.
  Nieuwsartikel

 • Woningbouw in de Houthaven in Amsterdam-West maakt een start. Atelier Puuur en bouwbedrijf Vink Bouw beginnen komende week aan de bouw van PUUUR BLOK, het eerste deel van het zogeheten Blok0. PUUUR BLOK is een nieuwbouwproject geïnitieerd door architect Furkan Köse van architectenbureau Atelier PUUUR met betaalbare, luxe studio’s, appartementen, maisonnettes en herenhuizen naast de Spaarndammerbuurt. Samen met bouwbedrijf VINK Bouw wordt een bouwgroep gevormd.
  Nieuwsartikel

 • ‘Gezellige mensen, met eigen initiatief, die de handen uit de mouwen willen steken.’ Zo luidt de wervingstekst voor nieuwe bewoners van Woonkollektief Purmerend. De ongeveer 150 bewoners hebben ieder een zelfstandige woning, maar delen de tuin en naar behoefte de gemeenschappelijke keukens. Woningcorporatie Intermaris is mede-eigenaar van de 71 woningen.
  Achtergrondartikel

 • Amsterdam heeft op zaterdag 18 mei de locaties van nieuwe zelfbouwkavels voor ruim 300 woningen bekend gemaakt. Daarbij zit ook een tweetal bestaande panden, waaronder het voormalige stadsdeelkantoor van ZuiderAmstel. Deze zijn bestemd voor bouwgroepen. Op korte termijn zou er nog een aantal van die panden beschikbaar komen. 
  Nieuwsartikel

 • Een groep particulieren gaat onder de naam ‘Ons Dorp Amsterdam’ een schoolgebouw in de Elisabeth Wolffstraat ombouwen tot woningen. Het gebouw is in juli 2012 door de gemeente Amsterdam aangeboden op de Zelfbouwmarkt. Twintig bouwgroepen dienden een uitgewerkt plan in.
  Achtergrondartikel

 • Op zaterdag 8 juni organiseert de gemeente Amsterdam de derde Zelfbouwmarkt. Het nieuwe kavelaanbod wordt twee weken eerder op 18 mei bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in DeFlat, het klushuizenproject Kleiburg. De Zelfbouwmarkt wordt dit jaar gehouden in het auditorium van de Toren Overhoeks in Noord.In aanloop naar de Zelfbouwmarkt organiseert de gemeente bezichtigingen. Binnenkort wordt bekend waar en wanneer die zullen plaatsvinden. De Zelfbouwmarkt is een initiatief van de… meer
  Nieuwsartikel

 • Image
  Achtergrondartikel