Particulier opdrachtgeverschap

 • 30.06.21

  Het Platform Wooncoöperaties Regio Amsterdam verwelkomt de nieuwe Stimuleringslening wooncoöperaties, maar vindt de voorwaarden van het leenfonds te beperkend. Men ziet knelpunten in het maximum leenbedrag per woning en het feit dat de dure huurwoningen in een complex worden uitgesloten van deze extra financiering. Daarnaast is de looptijd van 15 jaar erg kort.

 • 21.06.21
  Impressie De Warren - eerste wooncoöperatie op Centrumeiland IJburg

  Het college van Amsterdam heeft het plan voor leenfonds voor wooncoöperaties concreet gemaakt. Er komt een fonds van 20 miljoen euro. De gemeente promoot nieuwbouw door wooncoöperaties om meer betaalbare woonruimte te creëren. Inmiddels zijn de eerste kavels voor coöperaties uitgegeven, maar het blijkt uitermate lastig om voor deze woonvorm voldoende financiering aan te trekken. Nederlandse banken staan onwennig tegen deze collectieve woonvorm en willen hoogstens een deel van de nieuwbouwkosten financieren. Coöperaties kunnen nu ook bij het Amsterdamse fonds geld bijlenen.

 • 07.10.19
  De Warren
  Amsterdam wil serieus werk gaan maken van de 'wooncoöperatie'. In het gepresenteerde ambitieuze actieplan wordt ingezet op het starten van 15 tot 20 projecten binnen twee jaar. Op de langere termijn hoopt men via dergelijke collectieve woonvormen in 2025 zo'n 7.000 woningen in ontwikkeling of gerealiseerd te hebben. Dat moet zowel via nieuwbouw als in de bestaande bouw plaatsvinden. In de bestaande bouw wil de gemeente daarvoor afspraken maken met de corporatiesector. Amsterdam mikt met dit nieuwe segment vooral op sociale en middeldure huur. 
   
 • 28.11.17

  Kopers in de wijk Polderzoom in Aalsmeer kunnen binnenkort een design-rijwoning verwerven. Vandaag zijn de 24 kavels van WeBuildhomes in het woonproject Garden Village in verkoop gegaan. De bewoners bepalen zelf hoe hun huis eruit gaat zien. Zij kunnen daarvoor kiezen uit een breed scala aan betaalbare designhuizen, ontworpen door bekende Nederlandse architecten.

 • 01.08.17
  Leden van Copekcabana
  Woningcorporatie Ymere heeft het plan en bod van wooncoöperatie Copekcabana definitief afgewezen. De initiatiefnemers wilden twee huizenblokken in de Van der Pek-buurt in Amsterdam-Noord overnemen, zelf renoveren en beheren als sociale huurwoningen. Ymere vindt het overnamebod te laag. Copekcabana rekende met een korting van circa 35 procent op de marktwaarde om de aankoop en renovatie te kunnen financieren.
   
 • 28.03.17

  Tien gebouwen zijn genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2017. Onder de genomineerden voor de Gouden A.A.P. bevinden zich vier woongebouwen: De Smaragd, Patch22, Amstelloft en BlackJack.

 • 07.02.17

  In de maand maart kunnen bouwgroepen zich inschrijven voor de eerste twee kavels op het Centrumeiland van IJburg. Voor de eerste individuele zelfbouwkavels en kavels voor de formule 'samen in het klein' is de inschrijving al geopend. Het gaat in alle gevallen om woningen van Blok 11, vrij dicht bij de huidige entree tot het Centrumeiland. 

 • 27.05.16

  In Aflevering 2 van Bouw, Woon, Leef over Buiksloterham komen een aantal zelfbouwers aan het woord. Bart bouwde zijn huis helemaal zelf. Zijn achterburen, vader en zoon Kalaidjan, bouwden het met z'n tweeën. Je kunt een kavel kopen en je huis laten bouwen, maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen.

 • 05.11.15

  De herontwikkeling van het Draka-terrein in Amsterdam-Noord moet van onderop gestalte krijgen. Zo meent de Participatiemaatschappij Amsterdam (PAM bv). Er is volgens initiatiefnemer Maarten de Boer op het bedrijfsterrein pal aan het IJ ruimte voor zo’n duizend door een veelheid aan collectieven te ontwikkelen woningen. De oude bedrijfsbebouwing kan daarbij deels bewaard blijven.

 • 23.09.15
  Mede-opdrachtgeverschap leidt tot andere woningen

  Mede-opdrachtgeverschap leidt tot een mooiere stad, meer diversiteit en meer betrokken bewoners, zo menen althans vier architecten die zelf op die wijze projecten ontwikkelen. Ze pleiten voor meer bouwgrond voor kleinschalige initiatieven.

 • 18.09.15

  PakhuisNUL20 - de talkshow over Amsterdamse woonkwesties - zet de luiken open. Door interviews en debat; door ruim baan te geven aan initiatieven van ondernemende Amsterdammers en Amsterdamse organisaties. 

 • 16.03.15

  De gemeente Amsterdam heeft ‘Bouwgroep Zeeburgereiland’ uitgekozen om een plan van aanpak te maken voor de zelfbouw van blok 6 op het Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost.

 • 06.10.14

  Sfeerimpressie van de Amsterdamse zelfbouwmarkt 2014 op Zeeburgereiland. Wekenlang kampeerden de meest fanatieke zelfbouwers voor de ingang van het Montessori Kindcentrum om juist die ene kavel te kunnen claimen. Bezoekers konden op de markt een optie nemen op een kavel, inspiratie opdoen en informatie krijgen over alle aspecten van zelfbouw. Voor een aantal kavels bestemd voor bouwgroepen start op de markt de inschrijving. De Zelfbouwmarkt is een initiatief van de gemeente om Amsterdammers de kans te geven zelf een huis te bouwen.

 • 30.08.14
  Zelfbouwmarkt 2013 in Overhoeks

  Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) heeft op vrijdag 29 augustus het nieuwe zelfbouwaanbod in Amsterdam gepresenteerd. Het nieuwe aanbod bestaat uit kavels voor zo'n 614 woningen. Daarvan zijn er 249 individuele kavels. Verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens: “Het is mooi om te zien hoe zelfbouw steeds meer een aanjaagfunctie krijgt. Dat zie je bijvoorbeeld bij de Buiksloterham in Amsterdam Noord en op het Zeeburgereiland. Eerst komen de zelfbouwers en dan volgt de rest.”

 • 14.05.14
  Geslaagd klusproject, maar niet rendabel voor corporatie

  De portiekflat zou aanvankelijk worden gesloopt. De Alliantie besloot de veertig appartementen echter te verkopen als kluswoningen, om op deze manier een andere groep bewoners naar de vernieuwingswijk te trekken. Inmiddels is ook op de laatste twee appartementen een optie genomen.

 • 27.02.14

  Amsterdam onderzoekt of een investeringsunie de financiering van zelfbouwprojecten makkelijker kan maken. Met krediet uit een dergelijk vehikel kunnen woningen worden gefinancierd als bij start bouw nog geen koper is gevonden. De realisatie van zelfbouwprojecten moet daardoor eenvoudiger worden.

 • 15.12.13
  Impressie van Blok 0; Puuur Blok is vierde pand van links

  Woningbouw in de Houthaven in Amsterdam-West maakt een start. Atelier Puuur en bouwbedrijf Vink Bouw beginnen komende week aan de bouw van PUUUR BLOK, het eerste deel van het zogeheten Blok0.
  PUUUR BLOK is een nieuwbouwproject geïnitieerd door architect Furkan Köse van architectenbureau Atelier PUUUR met betaalbare, luxe studio’s, appartementen, maisonnettes en herenhuizen naast de Spaarndammerbuurt. Samen met bouwbedrijf VINK Bouw wordt een bouwgroep gevormd.

 • 25.09.13
  Bijzondere woonvormen: woongemeenschap van 71 huishoudens

  ‘Gezellige mensen, met eigen initiatief, die de handen uit de mouwen willen steken.’ Zo luidt de wervingstekst voor nieuwe bewoners van Woonkollektief Purmerend. De ongeveer 150 bewoners hebben ieder een zelfstandige woning, maar delen de tuin en naar behoefte de gemeenschappelijke keukens. Woningcorporatie Intermaris is mede-eigenaar van de 71 woningen.

 • 23.05.13
  Kavelaanbod 2013: paars individueel, oranje collectieve kavels

  Amsterdam heeft op zaterdag 18 mei de locaties van nieuwe zelfbouwkavels voor ruim 300 woningen bekend gemaakt. Daarbij zit ook een tweetal bestaande panden, waaronder het voormalige stadsdeelkantoor van ZuiderAmstel. Deze zijn bestemd voor bouwgroepen. Op korte termijn zou er nog een aantal van die panden beschikbaar komen. 

 • 14.01.20
  Bouwgroep Ons Dorp Amsterdam bouwt Elisabeth Wolffschool om tot woningen

  Een groep particulieren gaat onder de naam ‘Ons Dorp Amsterdam’ een schoolgebouw in de Elisabeth Wolffstraat ombouwen tot woningen. Het gebouw is in juli 2012 door de gemeente Amsterdam aangeboden op de Zelfbouwmarkt. Twintig bouwgroepen dienden een uitgewerkt plan in.

 • 19.04.13

  Op zaterdag 8 juni organiseert de gemeente Amsterdam de derde Zelfbouwmarkt. Het nieuwe kavelaanbod wordt twee weken eerder op 18 mei bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in DeFlat, het klushuizenproject Kleiburg. De Zelfbouwmarkt wordt dit jaar gehouden in het auditorium van de Toren Overhoeks in Noord.

  In aanloop naar de Zelfbouwmarkt organiseert de gemeente bezichtigingen. Binnenkort wordt bekend waar en wanneer die zullen plaatsvinden. De Zelfbouwmarkt is een initiatief van de gemeente om Amsterdammers te kans geven zelf een huis te bouwen.

 • 16.05.13
  Exit-interview Adri Duivesteijn

  Tien jaar geleden alweer verkondigde Duivesteijn – toen nog Tweede Kamerlid voor de PvdA – een heldere boodschap. In Nul20 hield hij een onversneden pleidooi voor een ‘ware revolutie in de Nederlandse woningbouw’. De burger moest terug aan de macht. Het institutionele bouwen moest plaatsmaken voor particulier opdrachtgeverschap. Almere gaf hem vervolgens in 2006 de kans als wethouder zijn ideeën waar te maken. “Het heeft mij altijd geërgerd dat financiële partijen en ontwikkelaars de woningproductie monopoliseren. Zij hebben de grondposities.

 • 08.11.12
  Kleiburg tekenen koopovereenkomst

  Dinsdag 6 november is de koopovereenkomst tussen Rochdale en het Consortium de Flat getekend. Rochdale maakte in 2010 duidelijk geen mogelijkheid meer te zien flatgebouw Kleiburg te renoveren danwel nieuwbouw te realiseren. Sloop stuitte op grote bezwaren bij wijkbewoners en de bestuurders van stadsdeel Zuidoost. Het flatgebouw mocht uiteindelijk blijven staan, mits zich er een partij aandiende met een haalbaar plan. Consortium de Flat kwam met het plan om betaalbare klushuizen in de Flat te realiseren.

 • 23.07.21
  De Flat zoekt avontuurlijke kopers voor Kleiburg-appartementen

  Consortium De Flat begint met een campagne om de afgedankte Bijlmerflat Kleiburg als klusparadijs aan de man te brengen. “Dit is een unieke kans voor mensen die in Amsterdam zoeken naar ruimte en vrijheid.”

 • 20.09.12
  Schoonschip: pioniers duurzaam drijvend wonen kiezen voor Noord

  In het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord moet het meest duurzame drijvende dorp van Nederland verrijzen. De deelnemers van stichting Schoonschip staan op het punt zich bij Noordwaarts in te schrijven voor de ongeveer 25 waterkavels die beschikbaar zijn. Naast de gunning is er nog een belangrijk obstakel: een naast het kanaal gelegen afvalstation moet eerst verdwijnen. Collectief particulier opdrachtgeverschap in de praktijk: een zaak van lange adem.

 • 06.07.12

  De tweede Amsterdamse zelfbouwmarkt is op 7 en 8 juli in Nieuw-West. Voorafgaand zijn er een maand lang bezichtigingen georganiseerd op alle terreinen waar kavels, kluswoningen dan wel te herontwikkelen panden worden aangeboden. Eind juni kon er zelfs gekampeerd worden op twee zelfbouwlocaties om vast de plek te verkennen. Inmiddels heeft zich al weer een kleine wachtrij gevormd van geïnteresseerden voor een bepaalde kavel. Vanavond om zeven uur is er een picknick.

   

 • 20.08.12

  Eerste zelfbouwgroep aan Amsterdamse Zuidas

  Bouwgroep Kop van Zuidas heeft de eerste collectieve zelfbouwkavel in Amsterdam in optie genomen. Aan de zuidkant van de Rivierenbuurt moet een woongebouw met dertig tot veertig appartementen verrijzen. Start bouw is voorzien volgend voorjaar. Wel zoekt de bouwgroep nog meer deelnemers.

 • 13.01.12

  Minder regels voor Almeerse zelfbouwers

 • 16.11.11

  Eerste contingent nieuwe individuele zelfbouwkavels in Amsterdam vlotjes in optie uitgegeven

  Zelfbouw komt op stoom 

 • 16.11.11

  Het succes van zelfbouw op zijn Duits

  Berlijnse Baugruppen

  In de aanloop naar de Amsterdamse zelfbouwcampagne waren wethouder Maarten van Poelgeest en de top van het gemeentelijk Ontwikkelingsbedrijf op bezoek bij enkele Baugruppen in Berlijn. Daar bouwen bewonersgroepen voor relatief lage bedragen hun eigen appartementencomplex en investeren ze hun uitgespaarde euro’s in duurzame en gemeenschappelijke voorzieningen. Inmiddels zijn deze bouwcollectieven verantwoordelijk voor de helft van de jaarlijkse nieuwbouwproductie in de stad. 

   

 • 02.11.11

  Succesvolle start zelfbouwprogramma in Amsterdam

  Tijdens de zelfbouwmarkt in 29 en  30 oktober werd gehouden op Strand West zijn 66 van de 69 individuele kavels in optie uitgegeven. Tevens hebben zich ongeveer 35 groepen ingeschreven, vooral voor Blok 0 in het Houthaven. Wethouder Van Poelgeest is zeer tevreden over het resultaat.

 • 31.10.11

  VVD zet vraagtekens bij boetes zelfbouw

  VVD-raadslid Daniël van der Ree heeft vragen gesteld over de hoge boete voor zelfbouwer Simon Spier. Op 22 oktober 2011 berichtte Het Parool over de zelfbouwer Spier. In 2008 nam hij een zelfbouwkavel in erfpacht op het Steigereiland-Zuid op IJburg. Naar eigen zeggen liep hij vooral door het faillissement van zijn aannemer vertraging op met de oplevering van zijn huis. Vanwege deze vertraging legde het OGA (Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam) hem een boete op van €110.000, te weten 10.000 per maand te late oplevering.

 • 27.10.11

  Almere laat zich voor Homeruskwartier inspireren door Tübbingen

 • 18.10.11

  Campagne zelfbouw komt op stoom

  update 18 oktober

  Er valt nauwelijks meer te ontkomen aan de promotie voor zelfbouw van de gemeente Amsterdam. In de hele stad staan borden van de campagne “Wil je met me bouwen”. Tijdens het weekend van 29 en 30 oktober is een Zelfbouwmarkt in Strand West in de Houthavens.

  Schep zelfbouw

 • 05.10.11

  Speeddaten voor zelfbouwers?

  Stadgenoot en Synchroon, de bedoelde projectontwikkelaars van Blok 0 in de Houthaven, houden op vrijdag 7 oktober een eerste bijeenkomst voor potentiële zelfbouwers die in groepsverband aan de slag willen. Blok 0 wordt herontwikkeld tot een locatie voor collectief particulier opdrachtgeverschap.

 • 05.10.11

  Honderden kavels voor zelfbouw

  Zaterdag 24 september presenteerde wethouder Maarten van Poelgeest van Amsterdam de langverwachte kaart met de aangekondigde 'kavels voor 1000 woningen.' De gemeente breekt daarmee met een lange traditie waarin corporaties en grote projectontwikkelaars in Amsterdam praktisch alle woningen bouwden. Nu deze partijen geen geld meer hebben moeten particulieren het stokje overnemen.

 • 02.01.19
  Een Blok Stad: nieuwe formule met casco-verkoop in de bestaande voorraad
  Een badkuip met zicht op de sterrenhemel? Of een dakterras met tweede keuken? Je zal het in gerenoveerde appartementen niet snel aantreffen. Maar sinds kort bieden Ymere en Era Contour casco’s in de bestaande bouw te koop aan waarvan de bewoner nog helemaal zelf de indeling en inrichting kan – en moet - bepalen. Een nieuwe formule, die onder de noemer ‘Eén Blok Stad’ in de markt wordt gezet.
 • 05.10.11

  Stadgenoot wijzigt plannen voor Houthavens

  Stadgenoot stapt af van de geplande ontwikkeling van Blok 0, het meest westelijke deel van de Houthaven in Amsterdam West. Het gebruikelijke voorverkooppercentage van 70% wordt voor dit omvangrijke complex in de huidige marktomstandigheden als onhaalbaar gezien. De woningvereniging wil nu een vergelijkbaar complex realiseren via een bijzondere vorm van particulier opdrachtgeverschap, door scheidend bestuurder Frank Bijdendijk als ‘democratische projectontwikkeling’ gedoopt.

 • 02.01.19
  Bijdendijk: “De huurder is de baas, niet de verhuurder of de politiek”

  Het eerste Solidgebouw in Amsterdam-West was in een dag verhuurd. Een opluchting voor ontwikkelaar Stadgenoot die na jarenlange voorbereiding eindelijk zijn 7000 vierkante meter bestemmingsvrije en flexibele cascoruimtes aan de man kon brengen. De veiling van de Solids op IJburg eind juni verloopt minder vlotjes. Het zijn volgens Stadgenoot-bestuurder Frank Bijdendijk vanwege hun kwaliteit en flexibiliteit “de meest duurzame gebouwen die er zijn”.

 • 02.01.19
  Commerciële ontwikkelaars luisteren nu écht naar hun klanten

  De grond afnemen, een bouwplan ontwikkelen en vervolgens de woningen te koop zetten via brochure en website. Dat model werkt vaak niet meer sinds de kredietcrisis. De crisis noodzaakt ontwikkelaars zich echte verdiepen wat kopers willen. Heijmans Vastgoed experimenteert in Amsterdam met een model van co-creatie.

 • 02.01.19
  Hoe organiseer je zelfbouw op grote schaal?

  Onder aanvoering van Adri Duivesteijn is Almere in vijf jaar tijd uitgegroeid tot het nationaal laboratorium voor zelfbouw. Allerlei vormen van particulier opdrachtgeverschap zijn er uitgeprobeerd. In het Europakwartier komen alle ervaringen met organische stedenbouw samen. Hoe heeft de stad de omslag gemaakt en wegen de financiële risico’s op tegen de baten?

 • 02.01.19

  Een van de ‘usual suspects’ als het om voorbeeldprojecten van particulier opdrachtgeverschap gaat, is Nieuw Leyden. In 2005 besluit de gemeente Leiden een voormalig industrieterrein in Leiden-Noord te herontwikkelen. Nieuw Leyden moet bewoners gaan trekken die de stad al ontvlucht zijn of noodgedwongen de stad moeten verlaten bij gebrek aan goede alternatieven. De doelgroep: gezinnen op zoek naar stedelijke eengezinswoningen, met veel noten op hun zang en de drang om hun eigen huis te bouwen.

 • 02.01.19
  Is het nieuwe paradigma in de stedenbouw de hype voorbij?

  ‘Open source gebiedsontwikkeling’, ‘Slow Urbanism’, ‘de spontane stad’ en ‘organische stedenbouw’. Aan modieuze terminologie geen gebrek om het Nieuwe Paradigma in de stedenbouw te duiden. Wordt de stad straks vormgegeven door bewoners of gaat het hier vooral om een gedroomd panacee voor frustrerende planprocedures en de stagnerende bouwproductie?

 • 02.01.19
  Amsterdam zoekt duizend locaties voor particuliere opdrachtgevers
  Het is alweer wat jaartjes geleden dat de Amsterdamse gemeenteraad een motie aannam om tien procent van de bouwgrond te bestemmen voor particuliere opdrachtgevers. Daar is weinig van terechtgekomen, ondanks de belangstelling voor vrije kavels die wél werden uitgegeven. Inmiddels stranden veel grote, institutionele bouwprojecten. Dat biedt nieuwe kansen voor het particulier opdrachtgeverschap. De eerste barrière is echter het vinden van bouwlocaties. De meeste grond is vergeven aan ontwikkelaars en corporaties.