"Koopwoningenmarkt verre van gezond"

09.11.18
Daalwijk, Amsterdam Zuidoost
"Koopwoningenmarkt verre van gezond"
Met de financiële situatie van de huidige huizenbezitters gaat het steeds beter, maar met de koopwoningenmarkt als geheel niet. Ondanks de enorme vraag daalt zelfs het aanbod aan nieuwbouwwoningen. Dat blijkt uit de Monitor Koopwoningmarkt over het derde kwartaal van het Expertisecentrum Woningwaarde, onderdeel van BK Bouwkunde TU Delft.
 
De nadelige gevolgen van de crisis voor de Nederlandse huizenbezitter lijken inmiddels volledig weggewerkt te zijn: gestage daling van betalingsachterstanden op hypotheken, van uitbetaalde verliesdeclaraties door de NHG en van executieverkopen van woningen. Er staan ook steeds minder huizen 'onder water'.
Toch is de koopwoningmarkt verre van gezond, aldus het Expertisecentrum. Het volledig omgeslagen koopproces op de markt van bestaande woningen (eerst kopen en dan pas de eigen woning te koop aanbieden), zorgt voor steeds minder aanbod van koopwoningen. De groei van het aanbod van nieuwbouwwoningen kon het herstel van de woningvraag in de afgelopen jaren al nauwelijks tot niet bijhouden. De laatste kwartalen is er zelfs sprake van een dalende trend in dit aanbod. De prijzen van bestaande koopwoningen lopen snel op, terwijl het aanbod aan nieuwbouwwoningen zelfs daalt.
Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer roept nog maar weer eens de rijksoverheid op om snel actie te nemen om te voorkomen dat de woningmarkt volledig ontspoort. "We kunnen niet blijven toekijken hoe het compleet misgaat en een hele generatie de boot mist", zegt hij in een interview in het AD.
 

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS