Overslaan en naar de inhoud gaan

Invoering omgevingswet opnieuw uitgesteld. Nieuwe datum is 1 januari 2024

Image

De inwerkingtreding van de Omgevingswet is opnieuw een half jaar uitgesteld. De "voorkeur gaat nu uit naar inwerkingtreding op 1 januari 2024, schrijft minister De Jonge aan de Kamer. Dat is hij overeengekomen met Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Unie van Waterschappen (UvW), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en Rijkspartijen. Gemeenten en bedrijfsleven krijgen daarmee nog dit hele jaar om alles in te regelen. Dat is volgens de betrokken partijen, waaronder de VNG, voldoende.

De invoeringsdatum van de Omgevingswet is al vele malen opgeschoven. Die wet moet tientallen wetten voor bijvoorbeeld milieu, natuur, ruimtelijke, ordening, waterbeheer en geluid verenigen en versimpelen. Maar de plannenmakers hebben schromelijk de complexiteit van het noodzakelijke onderliggende digitale stelsel (DSO) onderschat om deze ambitieuze opzet werkend te krijgen. Aanvankelijk zou de wet in juli 2019 van kracht worden. De invoeringsdatum is vervolgens vele malen verschoven. De laatste streefdatum juli 2023 schuift nu wederom op, naar januari 2024. 

De VNG laat in een persbericht weten verheugd te zijn dat de signalen die door de gemeenten zijn afgegeven serieus zijn genomen en dat met de datum van 1 januari 2024 voldoende voorbereidingstijd kan worden geborgd.

Trefwoorden