'Inflatie onverkort doorberekend in Amsterdamse erfpachttarieven'

07.09.2022
Image

De huidige inflatie heeft ook ingrijpende gevolgen voor de Amsterdamse erfpachters. Daarvoor waarschuwt erfpachtadviseur Pieter Zeegers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). De Stopera zal volgens de MVA volgende maand aankondigen dat de erfpachttarieven in 2023 met 8,6 procent omhoog gaan. De inflatie wordt onverkort doorberekend aan de erfpachters die onder het nieuwe regime van de eeuwigdurende erfpacht vallen. Voor Amsterdammers die nog onder de zogeheten voortdurende erfpacht vallen, is de inflatie op 7,6 procent vastgesteld. 

De snel stijgende inflatie werpt een ander licht op de overstapregelingen van de gemeente. Het wordt aantrekkelijker om over te stappen en daarbij voor altijd af te kopen. Niks doen is volgens Zeegers geen optie meer. "De toekomstige canon is niet meer afhankelijk van de woningmarkt, maar van de inflatie. Dit kan een situatie veroorzaken, waarbij huizenprijzen dalen maar de canon hard door stijgt.”

Volgens de MVA zijn er hele grote achterstanden bij de verwerking van overstapverzoeken. "Dat geeft in veel gevallen nog de ruimte om te switchen van keuze en alsnog voor een afkoop te gaan.”

Overigens is de vorig jaar november aangekondigde spijtoptantenregeling nog altijd niet operationeel. De uitwerking daarvan ligt nog tot en met 19 september voor ter inspraak.