Overslaan en naar de inhoud gaan

Huurdersfederatie vraagt om uitvoering motie-Kox over tijdelijke huurstop

Image

De Federatie Huurders Commerciële Sector vraagt de Eerste Kamer om uitvoering te eisen van een tijdelijke huurstop in de sociale en vrije huursector. Volgens de Federatie HCS leeft in veel huishoudens de angst dat zij binnen afzienbare tijd de huur niet meer kunnen opbrengen.

De senaat schaarde zich vorige maand achter een motie van SP-senator Tiny Kox. De motie verzoekt de regering als noodmaatregel een tijdelijke huurstop mogelijk te maken voor zowel de sociale als de vrije sector. De fracties van PVV, SP, GroenLinks, PvdD, PvdA, SGP, OSF, FVD en 50PLUS stemden voor, de fracties van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en Fractie-Otten stemden tegen de motie. “Terecht meent de senaat dat een noodmaatregel zoals een tijdelijke huurstop in dit coronatijdperk op zijn plaats is. Grote groepen huurders leven in ongerustheid. De coronacrisis brengt een groot aantal huurders op dit moment al in problemen. Zij zien bovendien de naderende diepe depressie met uitgesproken angst tegemoet”, aldus de huurdersorganisatie. Volgens hen dreigen nog grotere problemen, omdat toekomstige huurverhogingen zijn gekoppeld aan de inflatie. Deze zal naar verwachting in 2021 sterk stijgen.

In plaats van uitvoering te geven aan de motie Kox, kiest minister Ollongren er voor om het 'leveren van individueel maatwerk' over te laten aan woningeigenaren. Huurverhogingen zorgen er volgens haar voor dat investeringen in nieuwbouw en verduurzaming kunnen doorgaan. “Angstige huurders moeten hopen op genadebrood, wetende dat er minstens honderd nieuwe huurders klaar staan die wel deze verhoging kunnen betalen. Terwijl er geen andere betaalbare huurwoningen beschikbaar zijn”, zo schrijven de huurders in een oproep aan de senaat. Met uitzondering van Bouwinvest en een kleine groep corporaties, gaan per 1 juli de huren in de sociale en vrije sector gewoon omhoog.