Overslaan en naar de inhoud gaan

Huren Amsterdam met gemiddeld 13% gestegen door 'Donner'

De huren van de sociale huurwoningen zijn in Amsterdam na de invoering van de schaarstepunten (Donnerpunten) met gemiddeld 13 procent oftewel € 60 gestegen. De stijging is het hoogst in de stadsdelen Centrum met 24% (€105) en West (23%). Daarbij zijn de woningen die in de vrije sector worden verhuurd niet meegerekend. Het vernieuwde puntenstelsel is op 1 oktober 2011 ingegaan.

Sinds de introductie van de schaarstepunten op 1 oktober 2011 speelt de gewildheid van de locatie, uitgedrukt in de WOZ-waarde, een rol bij het vaststellen van de maximale huur. In Amsterdam gaan de maximale huren daardoor met 73 euro (10 punten) tot 123 euro (25 punten) omhoog.

Als het puntentotaal boven de 142 uitkomt, mag deze woning in de vrije sector worden verhuurd. Dan kunnen marktprijzen worden berekend. Door de Donnerpunten komt twintig procent van het totale aantal sociale huurwoningen boven deze 'liberalisatiegrens'. 

 

Bron: AFWC/WoningNet, vergelijking aanbod sociale huurwoningen via WoningNet 9 maanden voor en 9 maanden na invoering schaarstepunten.

 

De cijfers uit de tabel zijn afkomstig van WoningNet. Het gaat om aangeboden huurwoningen binnen het sociale segment (<€ 665), exclusief studentenwoningen en exclusief tijdelijke verhuur.