Haarlem wordt eerste stad met opkoopbescherming

09.11.2021
Image

Haarlem wil direct per 1 januari een stadsbrede opkoopbescherming invoeren in de hele stad. De huisvestingsverordening wordt zo aangepast dat alle woningen met een WOZ-waarde tot 389.000 euro die na 1 januari worden aangekocht onder dit verhuurverbod vallen. Diverse grote steden hebben aangekondigd een opkoopbescherming in te gaan voeren, maar Haarlem krijgt de primeur. De gemeenteraad heeft zoveel haast dat men niet het reguliere inspraakproces wil volgen.

Per 1 januari 2022 krijgen gemeenten via een wetswijziging de mogelijkheid een opkoopbescherming in te voeren. Met dit nieuwe middel kunnen gemeenten gebieden aanwijzen waar een vergunning nodig is om aangekochte woningen te verhuren. Het doel is de aankoop van goedkope en middeldure woningen door investeerders tegen te gaan, waardoor deze woningen beschikbaar blijven voor starters op de woningmarkt.

Ook Amsterdam wil een opkoopbescherming in de hele stad invoeren, maar dit voorstel komt pas in februari in de gemeenteraad. Een invoeringsdatum is nog niet genoemd. Amsterdam laat alle woningen onder de 512.000 euro onder het verhuurverbod vallen, zo'n 60 procent van de voorraad koopwoningen van eigenaar-bewoners.

Trefwoorden