Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks en PvdA Amsterdam: forse krimp Schiphol voor extra woningbouw

Image

Schiphol moet veel harder krimpen dan de huidige plannen van het kabinet ten behoeve van meer woningbouw. Dat stellen de Amsterdamse raadsleden Nienke van Renssen (GroenLinks) en Bastiaan Minderhoud (PvdA) in een opiniestuk in Trouw samen met vijftig  partijgenoten uit de regio.

Volgens beide raadsleden moet de luchthaven een ‘eerlijke krimp’ maken naar jaarlijks tussen de 300.000 en 400.000 vliegbewegingen. Dat betekent een krimp van ten minste twintig procent. Het kabinet wil tot nu toe niet verder gaan dan een krimp van 12 procent. “Eerlijke krimp verbetert de leefkwaliteit in de regio en helpt bij het bestrijden van de klimaatcrisis, ecologische crisis en wooncrisis. Hoe eerder we actie ondernemen, hoe sneller we werk kunnen maken van de oplossingen,” aldus de partijen.

Uit onderzoek van To70 blijkt volgens hen dat als het aantal vliegbewegingen in deze mate omlaag gaat er een potentieel is van 70.000 tot 167.000 extra woningen in de regio. “De keuze tussen vervuilende vluchten of nieuwe woningen is snel gemaakt zou je denken, maar tot nu toe gaat het belang van Schiphol steeds voor,” aldus beide raadsleden.

Daarom willen de Amsterdamse raadsfracties van GroenLinks en PvdA inzetten op 'eerlijke krimp.' Het uitgangspunt voor de toekomst van de luchthaven moet zijn om meer ruimte te creëren voor woningbouw in de gemeenten rondom Schiphol en tegelijkertijd om overlast en alle vormen van uitstoot zoveel mogelijk te verminderen. Dat betekent een serieuze krimp van het aantal vluchten, een einde aan nachtvluchten en geen vluchten meer aan de randen van de nacht en minder gebruik van drukke landingsbanen. Ook verlangen beide raadsleden fors meer investeringen in alternatieven zoals internationale treinverbindingen.