Overslaan en naar de inhoud gaan

Groei van Amsterdamse woningvoorraad halveert in 2020

Image

De Amsterdamse nieuwbouwproductie is vorig jaar ingezakt. Uit CBS-cijfers blijkt dat er in de hoofdstad netto maar 2.631 woningen zijn bijgekomen, tegenover 5.861 in 2019. Dat komt vooral door de stagnerende nieuwbouwproductie. In 2020 zijn er in de hoofdstad 2.511 nieuwbouwwoningen opgeleverd en 1.250 via onder andere transformatie toegevoegd. Maar volgens de woordvoerder van wethouder Ivens worden de lage aantallen vooral veroorzaakt door een administratief probleem: "We zijn overgestapt op een nieuw systeem waarbij de informatie uit de oude systemen niet goed is overgenomen. Er wordt gewerkt aan een oplossing en we verwachten eind van het eerste kwartaal de juiste opleveringscijfers voor Amsterdam te kunnen delen."

Eerder bleek de hoofdstad ook al een probleem te hebben met het verzamelen en doorgeven van aangevraagde bouwvergunningen aan CBS. De oplevercijfers van CBS staan in ieder geval in schril contrast met de hoge Amsterdamse startbouwcijfers van de laatste jaren. Die bereikten over 2017, 2018 en 2019 juist recordhoogtes, dus dat zou in 2020 logischerwijze ook tot hogere oplevercijfers moeten leiden.

 
De lage productiecijfers in de hoofdstad hebben direct invloed op de landelijke cijfers. Die bleef in 2020 steken op 69 duizend nieuwbouwwoningen. Dat is ruim 3 procent minder dan in 2019, maar wel meer dan gemiddeld in de jaren 2010–2018. Daarmee groeide de totale Nederlandse woningvoorraad met 0,9 procent tot bijna 8 miljoen woningen. Voor het eerst werden niet in Amsterdam maar in Den Haag de meeste nieuwbouwwoningen gebouwd. De woningvoorraad groeide door nieuwbouw relatief het hardst in Flevoland, met 1,5 procent. Maar ook in Almere en Lelystad daalde de nieuwbouwproductie ten opzichte van een jaar eerder: Almere 1.335 (tegenover 1.653 in 2019) en Lelystad 339 (tegenover 414 in 2019).
 
De nieuwbouwproductie in de hele Metropoolregio daalde op basis van de huidige cijfers naar 9.333, tegenover 13.676 in 2019 (deze cijfers zijn zonder transformatiewoningen).

Onderstaand de groei van de Amsterdamse woningvoorraad.

 
Onderstaand de gemeentelijke startbouwcijfers versus de CBS-cijfers. We hebben bij die laatste de som genomen van de opgeleverde nieuwbouw plus de 'overige toevoegingen'. Daar zitten de woningen bij die via transformatie worden verkregen. CBS vermeldt die helaas niet apart. De restcategorie 'overige toevoegingen' bevat ook nog andere toevoegingen zoals door functiewijziging en teruggemelde renovatiewoningen. Het werkelijke aantal opgeleverde woningen valt dus (nog) lager uit.
 

Trefwoorden