Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is gelukt: wooncoöperatie Copekcabana betrekt woningen in de Van der Pekbuurt

Image

Donderdag 1 september 2022 hebben de bewoners van wooncoöperatie Copekcabana de sleutel gekregen van hun woning in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. Dertig huishoudens namen die dag hun intrek in de gerenoveerde woningen. “Onze droom om met elkaar een wooncoöperatie te vormen en de woningen zelf te beheren komt nu eindelijk uit”, vertelt initiatiefnemer Bas van Vlaenderen. De groep verzorgt zelf het dagelijks onderhoud aan de panden en de binnentuin. Ook de toewijzing van de woningen gaat via de wooncoöperatie.

De eerste ideeën voor een wooncoöperatie dateren uit 2012. Aanvankelijk wilde de groep de woningen van Ymere kopen en zelf opknappen. Dat bleek onhaalbaar. Uiteindelijk is na intensief overleg samen met Ymere een renovatieplan opgesteld. "We hebben wooncoöperatie Copekcabana in 2015 officieel opgericht en zijn hard aan de slag gegaan om ons ideaal te realiseren”, aldus Van Vlaenderen. 

De nu gerenoveerde 25 sociale en 5 middeldure huurwoningen blijven eigendom van Ymere. Voor het gebruik betaalt Copekcabana een collectieve huur. Voor de sociale huurwoningen zijn regels afgesproken met de gemeente Amsterdam, zodat de toewijzing plaatsvindt binnen de Huisvestingsverordening.