Gekte op huizenmarkt, Amsterdamse woningen 'slechts' zeven procent duurder

15.04.2021
Image

De Nederlandse huizenprijzen stijgen sneller dan ooit. Landelijk lag de verkoopprijs in de eerste drie maanden van 2021 gemiddeld 14,7 procent hoger dan een jaar geleden, zo blijkt uit de jongste kwartaalrapportage van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In Amsterdam heerst iets meer kalmte na eerdere jaren met grote stijgingen. Het afgelopen jaar beperkte de prijsstijging zich tot bijna 7 procent.

Landelijk ligt de gemiddelde verkoopprijs op 385.000 euro. Een jaar geleden was dat 327.000 euro. In Amsterdam kost een woning gemiddeld 518.000 euro. Een jaar eerder was dat nog 480.000 euro. In de hoofdstad laten de laatste drie maanden niet alle woningtypes een prijsstijging zien. Het afgelopen kwartaal werden tussen- en hoekwoningen goedkoper en stegen appartementen in prijs. De gemiddelde transactieprijs per vierkante meter is gestegen van 5.290 euro in het eerste kwartaal van vorig jaar naar 5.716 euro het afgelopen kwartaal. Appartementen zijn gestegen van 5.565 euro per vierkante meter in het eerste kwartaal van vorig jaar naar bijna zesduizend euro nu. Gemiddeld staat een woning in Amsterdam en directe omgeving 30 dagen te koop.
Het aantal transacties laat ten opzichte van een kwartaal eerder een daling zien. Het afgelopen kwartaal werd een kwart minder huizen verkocht dat in het vierde kwartaal van vorig jaar. De verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers speelt daarbij een rol. Veel beleggingstransacties werden om die reden nog voor eind december afgerond.

NVM-voorzitter Onno Hoes spreekt van een absurde situatie op de Nederlandse woningmarkt. "Het is ongekend wat er gebeurt. De lage rente, het enorme woningtekort en licht aan het einde van de coronatunnel maken dat mensen meer bieden."