Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebied rond Amstelstation biedt ruimte voor maximaal 2.100 nieuwe woningen

Image

In het westelijk deel van het gebied rond het Amstelstation in Amsterdam-Oost is plek voor 1.300 tot 2.100 nieuwe woningen. Zo blijkt uit het vrijdag gepresenteerde concept stedenbouwkundig plan. Er is bij het station ruimte voor hoogbouw. De gemeente denkt aan torens tot een maximale hoogte van 135 meter.

Naast een gemengd woonprogramma met sociale huur, middeldure huur en vrije sectorwoningen is er in het plangebied tussen het Amstelstation en de Amstel ruimte voor 37.000 m2 tot 94.000 m2 kantoren en 7.500 m2 voorzieningen. Hoogbouw - vijf slanke torens van 75 tot 135 meter hoog - maakt het volgens verantwoordelijk wethouder Van Doorninck mogelijk het gebied groener te maken. Bedoeling is zo'n 15.000 m2 nieuw groen te realiseren.
"We werken aan een compleet nieuwe wijk", aldus de wethouder. "Door in de buurt veel nieuw groen aan te leggen wordt het er niet alleen aantrekkelijker om er te verblijven, maar voorkomen wij ook hittestress." De bouwplannen worden uitgevoerd in samenwerking met de eigenaren van de bestaande bebouwing: Amstelvista, Leeuwenburg en de eigenaar van de Delta Lloyd-locatie. Naar verwachting kan de bouw in 2022 al beginnen.
De Van der Kunbuurt heeft een speciale status. Stadgenoot is met de bewoners van het buurtje in gesprek over de toekomst van de verouderde sociale huurwoningen. De corporatie zou graag de portieketagewoningen uit de jaren vijftig vervangen door nieuwbouw en betaalbare woningen toevoegen.Twee jaar geleden nam Stadgenoot al het besluit de sociale huurwoningen langs de Amstel in elk geval te behouden. De gemeente heeft het stedenbouwkundig plan zo opgesteld, dat instandhouding van de gehele Van der Kunbuurt ook mogelijk is.