Europese Commissie: aanbestedingsplicht geldt ook voor corporaties

10.06.2021
Image

Woningbouwcorporaties zijn conform Europese richtlijnen verplicht transparante inschrijvingen te houden voor bouwplannen. Dat heeft de Europese Commissie in een laatste waarschuwing aan Den Haag laten weten. Mocht aanpassing van de regelgeving achterwege blijven, dan stapt de Commissie naar het Europees Hof van Justitie.

Tussen Brussel en Den Haag woedt al jarenlang een discussie over de aanbestedingsplicht voor corporaties. Volgens het kabinet gelden deze regels niet voor corporaties. Zij vindt koepelorganisatie Aedes aan haar zijde. Woningbouwcorporaties zijn private organisaties. Ze maken geen onderdeel uit van de overheid, aldus Aedes.
De Commissie denkt daar anders over. In het belang van corporaties én van het bedrijfsleven moeten werken met een waarde boven 5,3 miljoen euro worden aanbesteed, aldus de Commissie in een verklaring. Brussel waarschuwde Nederland ruim drie jaar geleden ook al eens. De aanbestedingsplicht moet binnen twee maanden worden geregeld. Zo niet, dan kan Nederland voor de rechter worden gedaagd.