Overslaan en naar de inhoud gaan

Eneco trekt zich terug uit warmtevoorziening voor 8.000 huizen op Strandeiland

Image

Eneco wil niet langer de collectieve warmte- en koudevoorziening op Strandeiland IJburg aanleggen en exploiteren. Op 7 april heeft het bedrijf de gemeente Amsterdam laten weten te stoppen met de ontwikkeling, zo blijkt uit raadsstukken. Eneco geeft in de brief aan dat zij met een collectief systeem niet de gewenste duurzaamheidsprestaties kan behalen en geen aantrekkelijk aanbod kan neerleggen aan ontwikkelaars en bouwers op het Strandeiland. Amsterdam overweegt een schadeclaim en onderzoekt de gevolgen voor de woningbouwplannen. Er staan 8.000 ingetekend op het laatste grote eiland van IJburg. Eneco zou dit jaar starten met de eerste werkzaamheden, zodat in 2025 de eerste bewoners van Strandeiland direct gebruik zouden kunnen maken van het WKO-systeem.

Eneco stelt dat er inmiddels kavelgebonden systemen op de markt zijn die mogelijk goedkoper en duurzamer zijn, waardoor er een risico bestaat dat partijen niet gaan aansluiten op het collectieve systeem. De gemeente Amsterdam is onaangenaam verrast en stelt Eneco verantwoordelijk voor alle schade. De argumentatie van Eneco wekt verwondering. Nog maar kort geleden, 1 september 2022, sloot het bedrijf met Amsterdam de overeenkomst. Het gaat om "een van de grootste duurzame warmte- en koudeprojecten voor nieuwbouwwoningen in Nederland," snoefde het bedrijf destijds. Het energiebedrijf is ook betrokken bij een ander groot energieproject in de stad in transformatieproject OverAmstel, dat afvalwarmte gebruikt van een datacenter. 

De woningen en voorzieningen die op Strandeiland komen, zouden worden aangesloten op een lokale warmte- en koelingvoorziening. Eneco wilde daarvoor warmte onttrekken uit het oppervlaktewater van het IJmeer, waarna het wordt opgewaardeerd naar warmte geschikt voor het warmtenet of opgeslagen in bodembronnen. Hiermee zouden toekomstige bewoners en gebruikers kunnen rekenen op een duurzaam systeem voor temperatuurbeheersing. Bewoners zijn echter niet verplicht een aansluiting te nemen, mits zij een minstens zo duurzaam alternatief hebben. Dat zegt Eneco nu te vrezen.