Eerste 'Tiny Houses' geplaatst in Almere

21.06.17
Het Wikkelhuis
Eerste 'Tiny Houses' geplaatst in Almere
De eerste 'Tiny Houses' zijn geplaatst op de daarvoor aangewezen locatie in Almere Poort. Het zijn winnaars van de vorig jaar gehouden prijsvraag ‘ Bevrijd Wonen. Jouw Tiny House in Almere!’. De drie eerste gerealiseerde ontwerpen zijn Wikkelhouse, KODA  en Tiny Tim. Na de prijsvraag van vorig jaar is het zo’n tien ontwerpers gelukt om een investeerder, bouwer en/of bewoner te vinden voor hun Tiny House. De komende maanden worden ook de andere huisjes, elk in hun eigen tempo, gebouwd of geplaatst. Het project is onderdeel van de BouwEXPO Tiny Houses, waarmee Almere wil bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe manier van bouwen: klein, betaalbaar en duurzaam.
 
Onder een Tiny House wordt een betaalbaar en compact huis(je) verstaan met een woonoppervlak dat doorgaans kleiner is dan 50 m2 en op initiatief van de eigenaar/bewoner ontwikkeld. Wethouder Tjeerd Herrema van Almere: “Steeds meer mensen zijn op zoek naar niet te dure, compacte en efficiënte huisvesting, om zo meer geld over te houden voor andere zaken in het leven. Klein wonen is bijna per definitie ook betaalbaarder. En aan betaalbare woningen is in Nederland grote behoefte. In Almere onderzoeken we de mogelijkheden om écht een serieuze bouwstroom op gang te brengen.”
 
De drie eerste Tiny Houses zijn:
Wikkelhouse (foto) is een duurzaam en verplaatsbaar huis dat wordt samengesteld uit segmenten die zijn gemaakt door golfkarton om een mal te wikkelen. De segmenten zijn eenvoudig aan elkaar te koppelen, waardoor een huis op maat gemaakt kan worden. Het huis kan na het wikkelproces in één dag worden neergezet. De breedte van 4.28 cm (binnen) en een nokhoogte van 3.16 cm zorgen voor een relatief ruim interieur.
 
KODA house is een multifunctioneel Tiny House van 25 vierkante meter met dragende muren van betonelementen - aan de binnenzijde met hout bekleed -  een insteekverdieping en een inspringende gevel van glas. Het wordt als complete unit vervoerd. 
 
Tiny TIM is ongeveer 13 m2 groot, volledig autarkisch en mobiel, een soort caravan. De Tiny TIM heeft een energiedak met hybride zonnepanelen, windmolens, een groene waterzuiverende wand voor gerecycled drinkbaar water en een slimme inrichting.
 

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS