Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste overeenkomst voor bouw woningen in Kauwgomballenkwartier Amsterdam Oost

Image

Pal onder de nieuwe wijk Amstelkwartier in Amsterdam Oost wordt ook een begin gemaakt met woningbouw. Ontwikkelaar Lingotto bouwt 150 woningen en ongeveer 3.000 m2 bedrijfs- en kantoorruimte aan de insteekhaven van de Duivendrechtsevaart. In het plan ‘KBF-dock’ komen 60 sociale huurwoningen, 60 middeldure huurwoningen en 30 vrije sectorwoningen. De start van de bouw staat gepland voor de tweede helft van 2022. De woningen zijn naar verwachting eind 2024 klaar.
Het is de start van de transformatie naar een gemengd woonwerkgebied, aldus Bob Jansen van Lingotto. In 2020 stelde de gemeenteraad het Ontwikkelkader vast dat zicht geeft op de gebiedsvernieuwing. Dries Drogendijk, manager gebiedsontwikkeling Oost van de gemeente Amsterdam: "De uitvoering kan nu echt van start. In het Kauwgomballenkwartier gaan we in de komende jaren 750 tot 1.250 nieuwe woningen bouwen. Hiervan bestaat 40 procent uit sociale huur, 40 procent uit middelduur en 20 procent uit vrije sector huur en koop. De bedoeling is verder dat er 13.500 tot 70.500 m2 aan bedrijvigheid en kantoren bijkomt op deze goed bereikbare locatie. We gaan het wonen en werken op kavelniveau combineren. De bestaande bebouwing wordt meer dan verdubbeld van ongeveer 120.000 m2 bruto vloeroppervlak nu, naar 285.000 m2 in de komende jaren.’

Het KBF-dock wordt een natuurinclusief gebouw met vleermuiskasten in de gevels, terrassen met hoog groen voor privacy, lichtwering en verkoeling, inheemse beplanting op de lage daken tussen de woontorens. Op de zuidgevels van de woontorens komen planten in bakken.
Op de lage daken komen twee collectieve dakterrassen met middelhoge beplanting. Aan het water van de insteekhaven is ruimte voor een terras op de avondzon.

In het Kauwgomballenkwartier, vernoemd naar de voormalige kauwgomfabriek op het terrein, blijft voldoende ruimte voor de oude en nieuwe creatieve maakindustrie. Er zijn inmiddels ook twee internationale hotelketens gevestigd. Het Ontwikkelkader Kauwgomballenkwartier biedt ruimte aan nieuwe voorzieningen, waaronder een alles-in-één-school, een buurtplantsoen, een buurtkamer en horecavoorzieningen. De openbare ruimte wordt opnieuw vormgegeven met aandacht voor een groene inrichting met onder meer een buurtpark.