Overslaan en naar de inhoud gaan

Eef Meijerman geëerd voor 35 jaar ondersteuning bewoners

Image
Eef Meijerman heeft van de gemeente Amsterdam de Frans Banninck Cocqpenning gekregen voor zijn werk als directeur van !WOON. Hij heeft zich ruim 35 jaar ingezet voor goede, betaalbare en duurzame huisvesting voor Amsterdammers. MeiJerman ontving de onderscheiding ter gelegenheid van zijn vertrek als directeur uit handen van locoburgemeester Laurens Ivens.
 
Al sinds 1983 maakt Eef Meijerman, toen nog als coördinator van de Stichting Ideële Kamerbemiddeling en Huisvesting (SIKH), zich sterk voor het oplossen van de woningnood onder studenten en jongeren. Uit het samengaan van SIKH met tal van andere clubjes als Woongroepen Vereniging Amsterdam, Obasa, Amsterdams Woonwagenwerk, Vrouwen, Bouwen & Wonen, Vereniging Behoud door Onderhoud en Steunpunt Huisvesting Migranten i.o. ontstond in 1988 het Amsterdams Steunpunt Wonen. Na verloop van tijd werd Meijerman de directeur van dit bonte gezelschap. Hij heeft de ASW opgebouwd en verder ontwikkeld tot !WOON, dat in 2017 is opgericht. Meijerman heeft, aldus Ivens, veel voor bewoners kunnen betekenen, door steeds goed mee te bewegen én te anticiperen op de ontwikkelingen in de stad en de woningmarkt.
Een recent voorbeeld daarvan is Amsterdam Aardgasvrij, waarin hij zich vanaf de start sterk heeft gemaakt voor de positie van bewoners. "Door zich goed in te leven in de consequenties die deze ontwikkelingen voor bewoners hebben, kon hij hun belangen behartigen bij gemeente, corporaties en vastgoedpartijen. Hij heeft door zijn openheid en bereidheid tot gesprek altijd goed samengewerkt met verschillende organisaties en de achtereenvolgende wethouders, raadsleden en ambtenaren", aldus Ivens.
 
Op de afscheidsreceptie spraken ook de ex-wethouders als Duco Stadig en Tjeerd Herrema lovende woorden aan het adres van Meijerman. 
Stadig zocht in zijn speech naar de reden waarom Eef zich zolang aan dezelfde organisatie had verbonden. Maar eigenlijk had hij zelf in 2009 al verwoord in een interview in NUL20: "Deze positie, waarin je aan de ene kant lekker tussen bewoners rondloopt, en aan de andere kant een entree hebt bij beleidsmakers en wat aan problemen kunt doen; terwijl je bovendien nog zo’n rare club een beetje mag managen, zo’n positie kom je niet vaak tegen. Het is gewoon heel erg leuk om in Amsterdam op deze plek te mogen werken. Gewoon doorgaan dus."
Bewonersactivist Han Wanders typeerde Meijerman als een 'luidruchtige polderaar maar een stille actievoerder." 
 
Meijerman neemt overigens niet echt afscheid. Hij blijft parttime verbonden aan !WOON als programmaontwikkelaar. In die functie houdt hij zich vooral bezig met Aardgasvrij Amsterdam en de gemeente Leiden. Naast zijn directeursfunctie bij !WOON is Meijerman ook al enige jaren commissaris namens de huurders bij de Utrechtse corporatie Bo-Ex en daarvoor bij Mitros.
 
Veel meer over de carrière van Eef Meijerman is te lezen in dit NUL20-interview uit 2009:
Eef Meijerman: 20 jaar Amsterdams Steunpunt Wonen