Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste verdieping

 •  Voor veel politici is welstandsadvies heilig “Bestuur hoéft advies niet te volgen” Corporaties botsen regelmatig met ‘de welstand’ als ze woningen energiezuiniger, goedkoper te onderhouden of comfortabeler willen maken. De welstand toont zich in hun ogen weinig flexibel en niet bereid een integrale afweging te maken van alle belangen. Daar zijn we ook niet voor, vindt de welstandscommissie zelf. Die belangenafweging kan alleen de gemeente maken. Die hoéft een advies van de welstand niet op te volgen. 

 • Eigen Haard zoekt voor restauratie sponsors met bidbook Miljoenen nodig voor Het Schip  Nog tien jaar en dan viert Het Schip, het pronkstuk van de Amsterdamse School, zijn eeuwfeest. Sinds 1921 is het excentrieke complex voor het overgrote deel in bezit van Eigen Haard. Die corporatie hikt nu aan tegen een ingrijpende restauratie van het monumentale meesterwerk van De Klerk, want het wonen in het monument blijkt geen onverdeeld genoegen.
 • Huurstijging monumentwoningen nu nog beperkt…

  Volgens de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties bezitten de Amsterdamse corporaties 15.476 monumentenwoningen, waarvan 6855 rijks- en 8621 gemeentemonumenten. Verreweg de meeste daarvan staan in de stadsdelen Centrum (5660 stuks, 36%), Zuid (3984, 25%) en West (3818, 24%). Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) telt de monumenten per pand en complex, dus niet per woning.

 • Corporaties kunnen minder investeren, dus ook in monumenten  Monumenten: een kostbaar bezit Corporaties kunnen minder investeren, dus ook in monumenten. Dat leidt tot nieuwe afwegingen. Over de mate van restauratie, over de terugverdienmogelijkheden. Corporaties worden sowieso huiverig om in monumenten zonder woonfunctie te stappen, blijkt uit recent onderzoek. Wonen in monumenten wordt ongetwijfeld duurder. Corporaties willen hun exploitatietekorten terugdringen door monumentenopslagen en ‘Donnerpunten’ te verzilveren.

Tweede verdieping

 • Vastgoedbeleggers willen honderden miljoenen investeren in huurmarkt, maar wel tegen hun condities Vers kapitaal voor middensegmentVastgoedbeleggers willen investeren in middensegment huurwoningen. Nieuw kapitaal is royaal voorhanden en de marktomstandigheden worden als gunstig beoordeeld. Toch wordt er maar mondjesmaat geïnvesteerd. Hoe dat komt? Twee beleggers en drie corporaties analyseren de markt. 

   

Derde verdieping

 • ‘Ook na mijn studie blijf ik het contactgezin bezoeken’

  De 25-jarige pedagogiekstudent Erwin Bolt is sinds twee jaar coördinator voor VoorUit in Geuzenveld. Hij begeleidt andere studenten en houdt een oogje op de activiteiten die worden georganiseerd. Voor die taak krijgt hij een vergoeding. Daarnaast werkt hij ook tien uur per week mee aan de buurtactiviteiten met als bijkomend voordeel dat hij geen huur aan Rochdale hoeft te betalen. 

 • Actieve studenten verhogen de leefbaarheid van achterstandswijken De student als Haarlemmerolie  Werden studenten in het verleden vaak als overlastgevers gevreesd, inmiddels heeft deze groep een hoge aaibaarheidsfactor. Het lijkt wel een panacee voor alle grootstedelijke problemen: om leegstand te bestrijden, de lokale middenstand en horeca een boost te geven, de leefbaarheid te bevorderen of kwetsbare bewoners vooruit te helpen. En uit recent onderzoek van het Platform Corpovenista blijkt het vaak nog te werken ook.

Vierde verdieping

 • Eerste contingent nieuwe individuele zelfbouwkavels in Amsterdam vlotjes in optie uitgegeven Zelfbouw komt op stoom  Er viel in de maand oktober nauwelijks aan te ontkomen: ook in Amsterdam kun je nu zelf je huis bouwen. In de hele stad stonden borden van de campagne ‘Wil je met me bouwen?’. Op vier locaties werden informatie-/kijkdagen gehouden om potentiële zelfbouwers te informeren.
 • Het succes van zelfbouw op zijn Duits Berlijnse Baugruppen In de aanloop naar de Amsterdamse zelfbouwcampagne waren wethouder Maarten van Poelgeest en de top van het gemeentelijk Ontwikkelingsbedrijf op bezoek bij enkele Baugruppen in Berlijn. Daar bouwen bewonersgroepen voor relatief lage bedragen hun eigen appartementencomplex en investeren ze hun uitgespaarde euro’s in duurzame en gemeenschappelijke voorzieningen. Inmiddels zijn deze bouwcollectieven verantwoordelijk voor de helft van de jaarlijkse nieuwbouwproductie in de stad. 

   

Kort bestek

 • Creatieve huizenzoeker vindt zijn weg buiten WoningNet om  De zzp-ers van de woningmarkt  Op basis van de dalende nieuwbouwcijfers en het dalende aantal mutaties in WoningNet moet men wel tot de conclusie komen dat de doorstroming in Amsterdams volledig stagneert. Dat beeld klopt niet. Het aantal woningmutaties is de afgelopen jaren redelijk constant gebleven, terwijl de bevolking van de hoofdstad met tienduizenden groeide.
 • Bewonersinitiatieven: “Het werkt beter dan verwacht, er is dus geen reden om te stoppen”De barbecue voorbij  Bewonersinitiatieven kampen ten onrechte met een negatief imago, want ze hebben weldegelijk een positief effect op achterstandswijken. Dat blijkt uit het onlangs verschenen onderzoeksrapport over meer dan duizend Amsterdamse initiatieven in 24 verschillende buurten. Bewoners worden vaak actief om problemen op te lossen waar ze in hun buurt tegenaan lopen. 

Woonbarometer

 • Regionale afstemming woningbouw nodig

  Amsterdam kent de laatste jaren de snelste bevolkingsgroei sinds de oorlog, terwijl de nieuwbouwproductie tot een historisch dieptepunt terugviel. Wat je noemt een paradox. 

Vrijwilliger

 • Vrijwillig in Amsterdam: Peter van Klooster Ex-slager heeft ook verstand van tuinen  Gepensioneerd slager Peter van Klooster stortte zich drie jaar geleden op de tuinaanleg bij het Leo Polakhuis, een woonzorgcentrum voor ouderen in Osdorp. Saaie grasvelden met tegels maakten plaats voor een weelderige heemtuin waar bewoners van het huis én buurtbewoners gretig gebruik van maken.