Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste verdieping

  • Terugblik: drie corporaties participeerden in het RESILIO-project

    Drie Amsterdamse woningcorporaties legden zeven ‘blauw-groene’ daken aan, voorzien van een vernuftig waterbergingssysteem dat wateroverlast in de stad moet beperken en hittestress tegengaan. De corporaties noemen deelname aan dit RESILIO-project ‘lastig maar ook heel leerzaam’. Belangrijkste struikelblok voor bredere toepassing: de kosten.

  • “Grotere MRA-gemeenten waren het moeilijkst over de streep te trekken”

    Al meer dan vijftig partijen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) ondertekenden de afspraken over klimaatbestendige nieuwbouw. Zij beloven om zich te houden aan concrete normen voor de aanpak van toenemende droogte, wateroverlast en hittestress. Wat betekent dit voor nieuwbouwprojecten en welk prijskaartje hangt daaraan?

  • Ontwikkeling van een toekomstbestendige woonwijk

    Op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes realiseren AM, AT Capital en Schroder Capital een gemengde stadswijk met hoge ambities voor duurzaamheid en klimaatadaptatie. Met voorzieningen voor de opvang en infiltratie van regenwater en de aanleg van 68 tuinen op, rond en in de gebouwen oriënteert de herontwikkeling zich op de MRA-normen voor klimaatbestendige nieuwbouw. “Als je als ontwikkelaar ergens de lat hoog wilt leggen, is het hier.’’

  • DGPI: nieuwe set afspraken gaat veel verder dan huidige Bouwbesluit

    Gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam én de provincie Utrecht kunnen zich binnen afzienbare tijd baseren op een geïntegreerde set standaarden voor ‘toekomstbestendige woningbouw’. Althans, als de nieuwe colleges hun handtekening willen zetten onder het Convenant Toekomstbestendige Woningbouw.

  • Bewonersinitiatief leidt tot groot natuurdak in Amsterdam-Oost

    Bijna niemand die het ziet, maar Amsterdam-Oost is een groene oase rijker. Bewoners van een groot appartementencomplex aan de Camperstraat in de Oosterparkbuurt hebben hun huidige grinddak van 750 vierkante meter getransformeerd tot wat ze zelf een 'biodiversiteitshub' noemen. Op het dak zijn in mei door The Urban Jungle Project duizenden planten en zeven bomen geplaatst.

Tweede verdieping

  • Prangende woningnood vergroot belangstelling voor flexwoningen

    Gebrek aan locaties remt overal in de Metropoolregio Amsterdam de bouw van flexwoningen, maar de Oekraïnecrisis creëert enig momentum. Ymere gaat aan de slag in Ouder-Amstel en Amsterdam-Noord met woningen van permanente kwaliteit. Bestuursvoorzitter Erik Gerritsen van Ymere hoopt dat elders niet wordt teruggevallen op goedkoop gebouwde ‘vluchtelingendorpen’.

Derde verdieping

  • Hoeveel sneller kunnen sociale huurwoningen worden aangepakt?

    Door de hoge energieprijzen en de sancties tegen Rusland staat het versneld isoleren van de woningvoorraad hoog op de agenda. Vooral sociale huurders kampen met energiearmoede. Kunnen woningcorporaties op korte termijn het verschil maken nu de verhuurderheffing eindelijk van tafel is? En hoe nuttig is de focus op energielabels?

Vierde verdieping

  • Nieuw plan in Zuidoost wordt wél door buurt omarmd

    Meer woningen dan in het oorspronkelijke plan. Een plein met bruis en rust in de buurten eromheen. Betere woon- en leefkansen voor jongeren. Dat zijn elementen uit nieuwe plannen voor K-buurt-midden in Zuidoost. Plannen waarbij na een participatiestaking bewoners aan het roer stonden en de gemeente ruimte gaf. Heeft deze participatie nieuwe stijl de toekomst?

Vijfde verdieping

  • Bewoners Zaaneiland verzetten zich tegen bouw 120 sociale huurwoningen

    In de serie ‘waarom duurt het toch zo lang’ aandacht voor een project op het Zaaneiland in Zaandam. Al in 2005 wordt op Skyscraper City Forum gesproken over een woontoren aan de Badhuisweg. Maar het duurt tot februari 2022 voordat de gemeenteraad instemt met het conceptbouwplan van Rochdale. Gezien de stemming onder omwonenden kunnen bezwaarprocedures de bouwstart wellicht nog jaren vertragen. Een onvermijdelijke route?

Kort bestek

  • Drie partijen coalitie zet huidige beleid grotendeels voort

    PvdA, GroenLinks en D66 hebben 25 mei het nieuwe coalitieakkoord voor Amsterdam gepresenteerd. Die bevat een ambitieuze agenda voor gelijke kansen, duurzaamheid en groei van de stad, maar is ook doortrokken van de slechte financiële vooruitzichten en onzekere internationale politieke ontwikkelingen. Het programma voor bouwen en wonen is in grote lijnen een voortzetting van bestaand beleid. Met enkele opmerkelijke aanpassingen.

Interview

  • CDA compleet genezen van Maserati-syndroom

    Corporaties moeten opnieuw een sleutelrol spelen in de bouw van betaalbare woningen, zo schrijft het CDA in haar nieuwe Woonvisie. Tweede Kamerlid Jaco Geurts, woordvoerder Volkshuisvesting, geeft tekst en uitleg. Ook over de verkeerde afslag na de parlementaire enquête, de mogelijke rol van particuliere investeerders in het sociale segment en de eerste prestaties van minister Hugo de Jonge.

Woonbarometer

  • Huurverhoging kan voor 'scheefwoners' wel flink oplopen

    Bij veel huurders is de jaarlijkse aankondiging van de huurverhoging weer in de bus gevallen. Na een jaar van huurbevriezing mogen de huren weer stijgen, althans meebewegen met de nog relatief lage inflatie over 2021: 2,3 procent. De corporaties verhogen de huren per 1 juli gemiddeld met 2,0 procent. De inkomensafhankelijke huurverhoging kan dit jaar wel flink oplopen. En in de vrije huursector geldt een maximale huurverhoging van 3,3 procent. 

Op stap

  • Op stap met ... de energiecoach

    Stichting !WOON kan de verzoeken voor huisbezoek door een energiecoach niet meer aan. De stijgende energieprijzen zorgen voor een enorme toename. Abdel Nadi had geluk: in april kreeg hij bezoek van energiecoach Larissa Korporaal. Wanneer het gezin zich aan de adviezen houdt kan er ruim zeshonderd euro per jaar worden bespaard op de gas- en lichtrekening.

Fotoreportage

  • Zeven jaar is er in Diemen gebouwd aan Holland Park: een nieuwe stedelijke woonwijk doorsneden met grachten. Onmiskenbaar met de signatuur van stedenbouwkundige Sjoers Soeters. Alle woningen zijn opgeleverd. De wijk telt nu zo’n 5.000 bewoners, verdeeld over ongeveer 2.000 woningen.

    Eind april werd ook het nieuwe park feestelijk geopend op de voormalige locatie van de Bergwijkdreef. In het park vind je onder andere een ligweide, een voetbalveld en speelplekken voor verschillende leeftijden. •

  • Op het plein tussen flat en metrostation Kraaiennest zitten groepjes mensen in het lentezonnetje bij elkaar. “Zo leven we hier”, zegt buurtactiveerder Mike Brantjes. Hij zet tafels en stoelen voor de deur bij buurthuis de Bonte Kraai voor het wekelijkse bijpraatuurtje met buurtbewoners.

  • Bijna niemand die het ziet, maar Amsterdam-Oost is een groene oase rijker. Bewoners van een groot appartementencomplex aan de Tilanusstraat/Camperstraat in de Oosterparkbuurt hebben hun huidige grinddak van 750 vierkante meter getransformeerd tot wat ze zelf een 'biodiversiteitshub' noemen. Op het dak zijn in mei door The Urban Jungle Project duizenden planten en zeven bomen geplaatst.

De rekenkamer

  • Regulering vrijehuursector leidt tot aardverschuiving in woningmarkt

    De huren in de regio Amsterdam gaan gemiddeld met ruim 700 euro omlaag als de kabinetsplannen voor huurregulering doorgaan. Dat valt af te leiden uit een eerdere analyse van onderzoeksbureau Rigo. Nu ligt de vraaghuur van 80 procent van de aangeboden huurwoningen boven de 1.500 euro.

Redactioneel

  • De hoofdstad was zowaar de eerste grote gemeente in de regio Amsterdam met een nieuw college. In het Amsterdamse coalitieakkoord trof me het zinnetje dat de BENG+ energieprestatie-eisen bij nieuwbouw - waar de vorige wethouder Marieke van Doorninck zo trots op was - worden geschrapt. De nieuwe coalitie wil projectontwikkeling vereenvoudigen door minder eisen te stapelen. Bouwers mogen zelf bedenken hoe ze zo duurzaam mogelijk bouwen.