Overslaan en naar de inhoud gaan

Duizend woningen langs Weespertrekvaart in Amsterdam-Oost

Image

Weespertrekvaart-Oost wordt omgevormd van een eenzijdig bedrijventerrein in een gemengde buurt. Het college heeft besloten tot de ontwikkeling van een hoogstedelijk gebied met circa duizend woningen, lichte bedrijvigheid en nieuw aan te leggen openbare kades langs de Weespertrekvaart.

Het woningprogramma voorziet in 40 procent middensegment woningen, 20 procent vrije sector huur- en koopwoningen en 40 procent sociale huurwoningen. Naast woningbouw is er plek voor ongeveer 17.000 m2 aan lichte bedrijvigheid en kantoren. Een brede groene wandelkade langs de Weespertrekvaart moet bijdragen aan een groene leefomgeving. “Met deze nieuwe wijk zetten we in op duurzame gebiedsontwikkeling", zo verklaart wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid). Regenwater wordt zoveel mogelijk in de buurt opgeslagen. De bouw van de wijk is circulair en richt zich op slim omgaan met materialen. Ook krijgt de nieuwe wijk een laagtemperatuur-warmtesysteem.

De Weespertrekvaartbuurt ligt in de luwte van het Amstelkwartier en wordt begrensd door de Weespertrekvaart in het oosten, de Spaklerweg in het westen en het Amstel Businesspark Zuid in het zuiden. Het gebied ligt nu nog ietwat geïsoleerd, maar wordt straks fysiek door een heldere auto-ontsluiting onderdeel van Overamstel. Ook wordt minstens één nieuw fietsbrug over de Weespertrekvaart gebouwd. Na formele besluitvorming in de gemeenteraad wordt gestart met de gesprekken met de eigenaren om de bouwplannen te realiseren.