Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie tijdelijke locaties voor opvang vluchtelingen in Amsterdam 

Image

De gemeente Amsterdam heeft de drie locaties gevonden voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne voor een periode van één tot drie jaar. 
Het parkeerterrein van Sportpark de Melkweg in Noord is volgens het college geschikt om tijdelijke woonruimte te bouwen voor 276 tot 406 vluchtelingen tot maximaal 2025. Op de locatie Plantage Muidergracht is ruimte voor 80 vluchtelingen voor de duur maximaal drie jaar. Op dit moment worden er op deze locatie on-gedocumenteerde vluchtelingen opgevangen. De vluchtelingen uit Oekraïne kunnen terecht aan de andere zijde van het gebouw. En de derde locatie ligt op grondgebied van de gemeente Ouder-Amstel.

Op dit moment vindt de noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne voornamelijk plaats in hotels en hostels. Deze locaties zijn volgens de gemeente niet geschikt voor opvang voor de lange termijn. De plannen voor de drie locaties moeten nog verder worden uitgewerkt. Er vindt op korte termijn overleg plaats met het Rijk over de financiering en er vindt onderzoek plaats naar de concrete ontwikkeling. Als ook deze stappen worden gezet, kunnen er in het derde kwartaal van dit jaar vluchtelingen worden opgevangen op Sportpark de Melkweg. 

Verder laat de gemeente vooronderzoek doen naar nog eens negen locaties. De locaties moeten voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals minimaal honderd opvangplekken, redelijke kosten en beschikbaarheid op korte termijn voor één tot drie jaar. Eerder kondigde Amsterdam al ana onderzoek te doen naar huisvestingsmogelijkheden in de Riekerpolder.