Top
Zelfbouwmarkt 2014

De jaarlijkse zelfbouwmarkt van de gemeente Amsterdam vond dit keer plaats op Zeeburgereiland op 4 oktober. Belangstelling was er genoeg voor de kavels die de gemeente Amsterdam op de markt bracht. De organisatie zelf schat het aantal bezoekers op 750. De meest fanatieke zelfbouwers kampeerden enige weken op Zeeburgereiland om juist die ene kavel te bemachtigen.

Opties

Op de zelfbouwmarkt zijn 80 van de 117 kavels in optie genomen. Ook de belangstelling voor het bouwen in een bouwgroep was dit jaar volgens de gemeente groot. Op de markt gold het principe wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De zelfbouwers die als eerste een optie ondertekenden, hadden drie weken in de rij gestaan voor een kavel op het Zeeburgereiland. Voor wethouder Laurens Ivens was de wachtrij “een duidelijk signaal om te kijken of er de komende jaren nog meer zelfbouwkavels kunnen worden aangeboden”.
Op de volgende locaties zijn alle individuele kavels in optie genomen: Buiksloterham 3C (Noord), Moestuinlaan (Noord), Louis Bouwmeesterstraat (Nieuw-West) en Zeeburgereiland (Oost). Op de volgende locaties zijn nog kavels beschikbaar: Entreegebied (Noord), Schepenlaan (Noord), Drostenburg (Zuidoost) en Emerald (Zuidoost).

Informatie

Tijdens de markt konden bezoekers informatie krijgen over alle aspecten van zelfbouw, zoals het kavelaanbod, architectuur, het individuele en het collectieve bouwproces en financiën (erfpacht en hypothecaire financiering).
Ook hielden zelfbouwers open huis in hun zelfbouwwoning op het Zeeburgereiland.

Bouwgroepen

Voor wie in een bouwgroep wil bouwen waren dit jaar wederom kavels beschikbaar voor bouwgroepen, o.a. in Nieuw-West (Jan Tooropstraat 5, Karel Klinkenberglocatie), West (de Hallen Noord) en Oost (Zeeburgereiland, Science Park en de Oude Modeschool). De belangstelling voor deze vorm van zelfbouw was volgens de organisatoren groot. Bouwgroepen konden nog geen optie nemen, maar zich wel registreren. De locatie de Hallen is zowel de populairste als de grootste (ruimte voor vijf groepen) maar ook Science Park, de Oude Modeschool in Oost, Buiksloterham en het Zeeburgereiland hebben veel geïnteresseerden op de lijst staan. Voor de verschillende locaties zijn verschillende inschrijfperioden. Zo is inschrijving voor de Hallen en Zeeburgereiland inmiddels gesloten, terwijl die van Buiksloterham nog niet is gestart.

Kavels

De volgende stadsdelen hadden een stand op de zelfbouwmarkt:

  • Zuidoost: Droomzone Emerald, Drostenburg, Driemond, ‘s Gravendijk
  • Nieuw-West: Louis Bouwmeesterstraat, Jan Tooropstraat 5, Karel Klinkenberglocatie
  • Noord: Moestuinlaan, Buiksloterham, Entreegebied, Schepenlaan
  • Oost: Zeeburgereiland, Science Park, Oude Modeschool
  • West: de Hallen Noord

Ook de corporaties de Alliantie (Route 1066) en De Key (Zelfbouw blok 59, IJburg) waren aanwezig. Zaanstad was aanwezig met kavels op ‘De Zaanse eilanden’.

Thema