Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
De nieuwe ontwikkelaars
Zes vragen voor nieuwe ontwikkelaars: Verweij Mungra Vastgoed
'Wij huisvesten een nieuwe generatie studenten'

In de ruimtelijke ontwikkeling van de stad doen nieuwe partijen hun intrede. NUL20 vraagt een aantal nieuwkomers naar hun plan voor Amsterdam. In de derde aflevering Roy Mungra, één van de partners in Verweij Mungra Vastgoed. Samen met Johan Verweij zoekt hij naar andere manieren van ontwikkelen, bouwen en beheren.

Wat willen jullie aanbieden?

“We werken aan twee semipermanente studentencomplexen waar studenten 24/7 kunnen studeren, werken, gamen, sporten en ontspannen: Ravel Residence met 801 woningen aan de Zuidas en AmstelHome met 530 woningen vlakbij de Utrechtseburg in gebied Overamstel. Voor beide complexen hanteren we hetzelfde concept: zelfstandige woningen in een aantrekkelijke omgeving. Met goede voorzieningen. Alle woningen hebben snel internet. En we bieden allerlei faciliteiten: denk aan een grand café, private dining rooms, een winkel, een wasserette, studieruimtes, loungeplekken in de binnentuin; op het dak – dat is echt onze gadget - bevindt zich een sportveld. Bovendien besteden we veel aandacht aan een veilige woonomgeving. Onze huismeester is dagelijks aanwezig. Die woont in het complex. En ’s nachts is er een beveiliger. We vragen een schappelijke prijs: vanaf 485 euro, exclusief servicekosten. Een gemeubileerde woning gaat 90 euro extra kosten.”

 

Verweij Mungra Vastgoed beperkt zich tot Amsterdam?

”We hebben in Amsterdam nog twee bouwlocaties op het oog. Daarna willen we ons concept ook naar andere Nederlandse studentensteden uitrollen. Tevens is er belangstelling vanuit Duitsland en België.”

 

Waar komt het geld vandaan?

“We hebben goed contact met diverse family offices. Zo investeert RAVAM, een investeringsvehikel dat wordt vertegenwoordigd door Robert Kohsiek (ook initiatiefnemer van Wonam – red.), 35 miljoen euro in Ravel Residence. Zij hebben interesse om hun positie op de markt voor studentenwoningen de komende jaren verder uit te breiden. En we hebben aanvullend financiering verkregen van ABN Amro.”

 

Wat voor soort woningen worden er gebouwd? Voor wie?

“We bouwen zelfstandige woningen. Onze complexen worden gebouwd door Jan Snel, een bedrijf gespecialiseerd in modulaire huisvesting; geen containers, maar gebouwen met een vloer van beton en een opbouw in staal en hout. Aan de Zuidas is de buitengevel van composiet. Elke woning heeft een oppervlakte van 21 m2. Het zijn complete woningen. Met een keuken en een natte cel. Ondanks het feit dat het om tijdelijke huisvesting gaat, voldoen de woningen aan het Bouwbesluit. Studenten kunnen er gedurende hun hele studie blijven wonen.”

 

Wat is het exploitatiemodel?

“Voor Ravel Residence gaan we uit van een een exploitatieperiode van twaalf jaar. Elders kan die periode anders zijn. Om de kosten te beheersen en de kwaliteit van het concept te waarborgen, beheren we onze complexen zelf; dat doen we onder het merk StudentExperience. Door de hoge kwaliteitseisen voor de Zuidas houdt het rendement niet over. De door OeverZaaijer ontworpen gevel is namelijk relatief duur. Wellicht kan het gebouw wat langer blijven staan, dat zal de toekomst leren. Ravel Residence is wel ons visitekaartje.”

 

Hoe verloopt de samenwerking met de  gemeente?

Op de Zuidas waren we de winnaar van een tender. Onderdeel van de procedure was dat de gemeente alle medewerking verleent bij het realiseren van ons complex. Dat verloopt in de praktijk prima. Aan de Amstel hebben we te maken met een particuliere grondeigenaar en is de rol van de gemeente beperkt.”

Bert Pots