Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Stationsplein Amsterdam-Noord is klaar
Noordplein

Het was lang wachten op de juiste klinkers, maar het stationsplein van Noord - tussen station en stadskantoor - is klaar. Op 21 september is ook de naam onthuld: Noordplein. De treurige parkeerplaats van weleer is getransformeerd tot een echt stadsplein, met fontein en groenperken. 

Image

De beide open flanken zijn dichtgebouwd met opvallende complexen met veel woningen en voorzieningen - waaronder horeca - in de plinten. De noordzijde wordt begrensd door een zwarte woontoren, onderdeel van Pulse Amsterdam, van Benthem Crouwel Architecten. Aan de zuidzijde het zandkleurige Paddington van Levs Architecten, een middelhoog blok met aan beide zijden twee woontorens. Het altijd geïsoleerde staande stadskantoor van Noord is daarmee ineens vanzelfsprekend onderdeel geworden van een stedelijke omgeving.

Met veel woningen: Paddington (Kavel Z4) bevat 163 middeldure huurwoningen van 50 tot 75 vierkante meter. Pulse Amsterdam bestaat uit twee gebouwen met in totaal 219 woningen.

Ondertussen wordt er druk doorgebouwd aan de omgeving van het station, het Centrumgebied Amsterdam Noord (CAN).  ‘Het CAN’ uit 2003 was de titel van het stedenbouwkundig plan uit 2003. Veel is daarvan al gerealiseerd, veel is in ontwikkeling, maar veel kon achteraf toch niet. Dat gold bijvoorbeeld voor de herontwikkeling van het winkelgebied Buikslotermeerplein. Twee decennia liep elk herontwikkelingsplan vast op de tegengestelde belangen van de vele betrokken ondernemers annex eigenaren. Na vier mislukte pogingen is er nu een nieuw - zeer gefaseerd - plan tot herontwikkeling.

Fred van der Molen