Top
Woonbarometer
Huurschuld belangrijkste reden huisuitzetting


Minder ontruimingen in 2007

 

Amsterdam heeft een kleine 200.000 sociale huurwoningen. De Amsterdamse corporaties zien zich elk jaar genoodzaakt een aantal van deze woningen te ontruimen. In 2007 werden 835 huurders gedwongen hun huis uitgezet. Dat is een daling van 19 procent ten opzichte van 2006, waarin 1.026 corporatiewoningen werden ontruimd.

Het aantal ontruimingen is pas vanaf 2004 systematisch bijgehouden. Het goede nieuws is dat 2007 het laagste aantal huisuitzettingen in vier jaar kende. Vermoedelijk komt dit door de verbeterde economische omstandigheden en doordat corporaties meer hebben gedaan om te voorkomen dat huurders op straat belanden.
In meerderheid van de gevallen (732) was de grond voor ontruiming een huurschuld, soms gecombineerd met onrechtmatige bewoning of overlast. Een substantieel aantal wanbetalers (14%) vertrekt overigens met de noorderzon nog voordat de deurwaarder aanklopt.

De corporaties gaan niet zomaar tot ontruiming over. Om het aantal ontruimingen vanwege huurschulden verder terug te dringen, zijn in 2007 verschillende nieuwe Er-op-Af!-projecten gestart. Bij deze projecten werken de corporaties en de maatschappelijke dienstverlening samen om huurders met huurachterstanden te bereiken en te helpen. Als de corporatie niet in contact kan komen met een huurder met twee maanden huurachterstand, wordt deze overgedragen aan de maatschappelijke dienstverlening. Die probeert ook contact te leggen en biedt hulp aan. De eerste resultaten van Er-op-Af! zijn zeer succesvol en aanleiding om de aanpak over de gehele stad uit te rollen.
En zelfs als de rechter uiteindelijk een vonnis tot ontruiming heeft afgegeven, komt het vaak nog tot afspraken over voortzetting van het huurcontract.

Bron: Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (Jeroen Rous)