Top
De Flat zoekt avontuurlijke kopers voor Kleiburg-appartementen
Aangeboden: klusparadijs (x350)

Consortium De Flat begint met een campagne om de afgedankte Bijlmerflat Kleiburg als klusparadijs aan de man te brengen. “Dit is een unieke kans voor mensen die in Amsterdam zoeken naar ruimte en vrijheid.”

Consortium De Flat - zo zit het
Consortium De Flat bestaat uit vier partijen, drie kleine en één grote. “Dat is het bijzondere van deze tijd. Dat kleine partijen op gelijkwaardige wijze kunnen meedoen aan zo’n project, dat was een paar jaar geleden niet mogelijk,” zegt Martijn Blom. Die grote partij is projectontwikkelaar Kondor Wessels Vastgoed, die het financiële risico op zich neemt. Blom van bureau Hollands Licht is verantwoordelijk voor het concept. Frank Zwetsloot van Vireo Vastgoed is de financiële man binnen het Consortium en Hella Hendriks van Hendriks CPO is de woningspecialist binnen het team.

Een grauw blok beton, waarvan de onderste verdieping hermetisch van de buitenwereld is afgesloten. Zo ziet de laatste originele honingraatflat van de ooit zo futuristische Bijlmer er momenteel uit. Eigenaar Rochdale heeft nog een enkele huurder in het geknikte gebouw zitten, verder staat de flat leeg. De woningcorporatie wilde Kleiburg aanvankelijk slopen, maar besloot na externe druk om de flat toch een laatste kans te geven. Voor slechts één euro mag Kleiburg een andere bestemming krijgen.
“Dat is uniek”, zegt Martijn Blom, die namens Consortium De Flat het woord voert en Kleiburg gaat transformeren. “Door die lage prijs en de vrijheid die de flat biedt, denken wij een interessant woningaanbod toe te voegen.” Dit najaar beginnen de partners van De Flat (zie kader) met de verkoop van de kluswoningen, die in grootte kunnen variëren. “Op risico beginnen is in deze tijd niet haalbaar. We richten ons op mensen die een avontuur aan willen gaan én de kans zien een grotere woning in Amsterdam te krijgen.”
Blom gaat ervan uit dat een oppervlakte van 200 m2 uiteindelijk drie ton zal kosten. “Twee ton voor de ruimte en een ton om de woning helemaal af te maken.” Kopers kunnen dat laten doen of zelf aan de slag gaan. “Zij verplichten zich in ieder geval wel om de woning op te knappen.”

70 Procent voorverkoop

Om sloop van de flat te voorkomen, moeten Blom en zijn compagnons binnen een jaar 70 procent van de eerste ‘poot’ van Kleiburg verkocht hebben, wat afhankelijk van de grootte neerkomt op ongeveer tachtig appartementen. “Als dat is gelukt gaan we aan de slag en verwachten we dat voor de rest van de flat ook kopers zullen komen. We kunnen dan ook echt wat laten zien.” Alle vijfhonderd voormalige huurwoningen in Kleiburg worden verkocht. Uiteindelijk zullen er door samenvoegingen ongeveer 350 overblijven, is de verwachting.
De flat wordt volledig gestript en ontdaan van asbest in de gevels. De installaties worden verwijderd en er komen nieuwe liften in. Om een zekere eenheid in het aangezicht te houden, komt achter de balkons een ‘vriendelijke en warme’ houten gevel, waarbij kopers keuze hebben uit verschillende varianten. NL Architects heeft daarvoor het ontwerp gemaakt. Ook verdwijnen de als onveilig beschouwde doorgangen onder de flat en worden de eindeloos lange galerijen opgeknipt waardoor de flat minder massaal zal aanvoelen. Daarmee kiest het consortium ervoor om de flat niet als een monument in oude glorie te herstellen. Blom: “Wij vinden ingrepen verantwoord. We houden de structuur van de flat in stand, maar het gebouw moet wel gebruikt kunnen worden.”
Op de begane grond zijn buurtfuncties voorzien. Blom: “Dat kunnen bedrijven zijn, zoals horeca, kinderopvang of een bouwmarkt. Ze moeten in ieder geval een toegevoegde waarde voor de flat en de buurt hebben.” En het terrein voor de flat wordt heringericht. “Daar komt een speelse route waar bewoners hun auto voor de deur kwijt kunnen en die ook gebruikt kan worden voor een markt of een andere buurtactiviteit.”
Of het plan van Consortium De Flat zal slagen, lijkt gezien de crisis een behoorlijke uitdaging, maar Blom kijkt daar anders tegenaan. “Wij denken dat er voldoende mensen zijn die ruim, goedkoop en rustig willen wonen. Er zijn al mensen die zich hebben gemeld. Daarnaast zijn de huizenprijzen in Amsterdam nog steeds te hoog, in Kleiburg is dat niet het geval. En we zijn met een grote financiële instelling een hypotheekarrangement aan het optuigen, waardoor geïnteresseerden een woning kunnen kopen en voldoende geld kunnen lenen om de woning af te bouwen.”

Martijn Blom presenteert maandagavond 24 september de plannen van De Flat bij de talkshow PakhuisNUL20. Toegang is gratis, U kunt zich nog aanmelden.

Joost Zonneveld