Overslaan en naar de inhoud gaan

PAKHUIS NUL20

Image

Talkshow over Amsterdamse woonkwesties

Verdwijnende rijkssubsidies, draconische gemeentelijke bezuinigingen, zuinige banken en corporaties die zich op hun kerntaken terugtrekken. Het is crisis in de woningsector. Of niet? PakhuisNUL20 zet de luiken open. Door interviews en debat. En vooral: door ruim baan te geven aan nieuwe initiatieven en creatieve en ondernemende Amsterdammers en Amsterdamse organisaties.

 

De eerste editie op maandag 24 september (20:00 -21:30) heeft als hoofdthema de 'Doe-Het-Zelf-Stad'.  U kunt u HIER aanmelden.

 

Een greep uit de onderwerpen:


KleiburgPITCH: Aangeboden klusparadijs (x350)

Consortium De flat wil de Bijlmerflat Kleiburg als klusparadijs aan de man brengen. Het krijgt een jaar de tijd om met een levensvatbaar programma te komen. Hoe verkoop je 350 kluswoningen? Martijn Blom van De Flat krijgt de kans om uit te leggen waarom dit “een unieke kans is voor mensen die in Amsterdam zoeken naar ruimte en vrijheid".

INTERVIEW JOS VAN DER LANS: De wijkonderneming: hype of hoop

In het Verenigd Koninkrijk zijn ‘community trusts’ een populair middel om achterstandswijken te verbeteren. Bewoners exploiteren er hun eigen voorzieningen en bepalen hoe budgetten worden besteed. Ambtenaren en corporatiemedewerkers in Amsterdam kijken - gestimuleerd door bezuinigingen - met belangstelling naar deze wijkondernemingen. Hoe kijkt cultuurpsycholoog, publicist en betrokkene Jos van der Lans naar dit verschijnsel?


KlarenstraatPITCH: Klussen in de Klarenstraat

De flat in de Klarenstraat is een typisch product uit de jaren vijftig. Gebouwd van onverwoestbaar beton in combinatie met baksteen, en bij renovatie voorzien van kunststof raampartijen. De Alliantie sloopt veel van deze flats in de Staalmanpleinbuurt. Maar niet alle. Eén flat in de Klarenstraat is in de markt gezet als blok met kluswoningen. Suzanne Mol  (de Alliantie) maakt duidelijk waarom de gekozen aanpak kopers de prettige combinatie van zekerheid en vrijheid biedt.


De STELLING: De Amsterdamse erfpacht moet fundamenteel op de helling

Een onderwerp dat al decennialang de Amsterdamse gemoederen bezighoudt is het erfpachtstelsel. Collegepartij VVD opende in maart met het CDA zelfs het ‘Meldpunt erfpachtellende’. In de rubriek De Stelling pleit VVD-raadslid Daniël van der Ree VOOR en PvdA-raadslid Michiel Mulder TEGEN een afbouw van het erfpachtstelsel.


INTERVIEW: ‘Tegen uittocht van talent’, met Gerard Anderiesen (Stadgenoot)

De sociale huurmarkt zit potdicht. In de vrije sector is onder de duizend euro nauwelijks iets te vinden. Duizenden afstudeerders en tienduizenden nieuwkomers  krijgen geen voet aan de grond. Deze dynamische stedelingen dreigen tegen wil en dank de stad te verlaten. Stadgenoot wil speciaal voor hen het aantal snel beschikbare, betaalbare woningen flink uitbreiden. Van drie naar twintig procent van de ruim dertigduizend woningen.

 


Met: de quiz 'Wie Kent Amsterdam?' Hoofdprijs het prachtige naslagwerk De Amsterdamse School!


Vanaf half tien: netwerkborrel

PakhuisNUL20 richt zich op iedereen met (professionele) belangstelling voor woonzaken in de meest brede zin: woningmarkt, stedelijke ontwikkeling, leefbaarheid, huurbeleid, stedenbouw en bouwproductie. De netwerkborrel is een uitgelezen kans bij te praten en contacten te leggen met professionals, bestuurders, initiatiefnemers en geïnteresseerden in al deze sectoren.

 

 

Pakhuis NUL20 is een initiatief van het tijdschrift NUL20 en debatcentrum Pakhuis De Zwijger.

Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door Kennisnetwerk Amsterdam

Datum
Plaats
Pakhuis De Zwijger Piet Heinkade 179 1019 HC Amsterdam lat:52.376876 long:4.921860
Agendatype
Bijeenkomst
Organisatie
NUL20 en debatcentrum De Zwijger
E-mail
redactie@nul20.nl