Overslaan en naar de inhoud gaan

Diemen: bewoners bang terug te keren naar flat

Image
update 8 september

Sommige bewoners die niet durven terug te keren naar hun woning in flatgebouw De Beukenhorst in Diemen hebben uit protest in hun auto of buiten geslapen. Het gaat om bewoners van het lage gedeelte waarvan dinsdag 7 september de noodopvang is gestopt. Hun flat is niet beschadigd. Nu de nutsvoorzieningen weer zijn  aangeschakeld en een tweede uitgang is teruggebracht, zijn de woningen weer veilig, aldus burgemeester Amy Koopmanschap. Zij ziet geen geen rol voor de gemeente, "zeker niet omdat er gewoon een woning beschikbaar is."

Eerder werd de flat na een explosie ontruimd. Woningcorporatie De Key stopte op dinsdag de noodopvang voor alle bewoners waarvan de woning door de gemeente weer bewoonbaar is verklaard. Dat betrof ongeveer 35 gezinnen. Enkelen daarvan durfden niet terug te keren naar hun woning. De gemeente deelt de opvatting van De Key dat de prioriteit voor herhuisvesting ligt bij de mensen die niet terug kunnen naar hun woning. "Beschikbare woningen zijn hard nodig voor deze groep bewoners." Dat betreft 56 woningen. Koopmanschap: "Mochten de bewoners van het lage deel in aanmerking willen komen voor andere huisvesting, dan zal daarvoor de gebruikelijke procedure gevolgd moeten worden. Ik heb de bewoners gevraagd om begrip voor de positie van hun flatgenoten die echt niet terug naar huis kunnen."

Vorige week donderdag kwamen bij een explosie in het gebouw twee mensen om het leven en werden vijftien mensen gewond. Circa tweehonderd bewoners werden elders ondergebracht. Het complex bestaat uit 193 woningen. Na de explosie zijn in eerste instantie zo'n 140 woningen ontruimd.

De Key heeft een informatiepagina over Beukenhorst.

Trefwoorden