Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS/Kadaster: prijzen bestaande koopwoningen dalen, ook in Amsterdam

Image

In het vierde kwartaal van vorig jaar zijn overal in Nederland de prijzen van bestaande koopwoningen gedaald ten opzichte van het kwartaal eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Ook van alle woningtypen daalden de prijzen. De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in het vierde kwartaal van 2022 met 2,4 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is de eerste prijsdaling in negen jaar. In alle provincies daalden de prijzen; dat is na het tweede kwartaal van 2013 niet meer voorgekomen. Met 3,9 procent was de prijsdaling het grootst in de provincie Utrecht. Het kleinst was de daling in Limburg (1,2 procent). 

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 5,1 procent duurder. Eind vorig jaar kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 415.546 euro. Het aantal bestaande koopwoningen dat van eigenaar wisselde in het vierde kwartaal van 2022 bedroeg 51.345. Dat was 1,8 procent meer dan een kwartaal eerder. In tien provincies steeg het aantal transacties. Alleen in Flevoland en Utrecht niet. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2021 lag het aantal transacties in Nederland 2,8 procent lager.

Ook in de vier grootste steden van Nederland daalden de prijzen van bestaande koopwoningen ten opzichte van het derde kwartaal van 2022. Utrecht noteerde in het vierde kwartaal van 2022 met 6,3 procent de grootste daling. In Amsterdam was sprake van een daling van 5,7 procent. Alleen in Rotterdam was de daling met 1,7 procent kleiner dan gemiddeld in Nederland. Het aantal woningtransacties nam in Den Haag en Amsterdam toe ten opzichte van het derde kwartaal van 2022, maar daalde in Utrecht en Rotterdam.

Van alle woningtypen zijn de prijzen gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. De prijzen van appartementen daalden met 3,8 procent het sterkst in het vierde kwartaal van 2022. De prijsdaling van vrijstaande huizen was het kleinst (1,8 procent). Het aantal transacties van appartementen en vrijstaande huizen is gestegen. Van de overige woningtypes zijn er minder van eigenaar gewisseld dan in het derde kwartaal.


Kort geleden publiceerde de NVM ook cijfers over de verkooptransacties vierde kwartaal (zie onderstaande link). Die cijfers wijken altijd wat af: ze zijn zowel actueler als minder volledig. De NVM-cijfers zijn gebaseerd op de verkooptransacties van de aangesloten makelaars; de CBS-cijfers zijn gebaseerd op de verkopen die zijn gepasseerd bij de notaris en ingeschreven bij het Kadaster. (NUL20, 12-01-2023)

Trefwoorden